Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Toyota Yaris krymper - kan bli en storsäljare i Sverige

Toyota lovar att hybriden är 20 procent snålare

Här är första bilderna på helt nya Toyota Yaris.
Trots att bilen har krympt är den rymligare inuti.
Bilen kommer med hybriddrift som standard och kan bli en storsäljare i Bonus-Malus-landet Sverige nästa år.

Toyota Yaris kommer i sin fjärde generation och är en av världens mest säljande småbilar. Den nya bilen är rejält förändrad och den första på en ny plattform som Toyota kallar GA-B. Dessutom har bilen en ny trecylindrig motor och ett uppgraderat hybridsystem.

Enligt Toyota är bilen kortare, bredare och lägre, men intelligent paketering för att utrymmena är större. Trots att bilen är en halv centimeter kortare än företrädaren är hjulbasen hela 50 mm längre. Dessutom är bilen 40 mm lägre, men nya plattformen gör att den är lika hög inuti.

Interiört sett är det en påtaglig modernisering med touchskärm som standard och en heads up display.
Med den pågående klimatdebatten kommer Yaris nya effektivare hybridsystem att tilltala många. Toyota lovar att det ska vara 15 procent kraftfullare och 20 procent snålare än tidigare. Det handlar som vanligt hos Toyota om en självladdande hybrid som laddas när bilen körs med motor och när du bromsar. Enligt Toyota ska den nya Yarisen, som testats i Rom, Paris och Darmstadt vara utsläppsfri under 80 procent av körningen i städer.

Den nya trecylindriga motorn är av Atkins-typ och ska ge mindre värmeförluster än en vanlig förbränningsmotor.

Den fjärde generationen av Yaris kommer precis som tidigare att tillverkas i Toyotas franska fabrik. Svenska priser och lanseringsdatum är ännu inte kända. Bilen kan mycket väl bli en storsäljare i Sverige 2020 då större och törstigare bilar än Toyota Yaris straffas hårt i bonus-malus-systemet med nya WLTP-normen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com