Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första körningen: Uppdaterade Toyota Yaris får mer kraft och modernitet

Innan den femte generationen Yaris är klar, ger Toyota den fjärde generationen en facelift med mer kraft, mer modernitet och hög säkerhet.

TEXT Simon Hallenslev FOTO Toyota PR

Bytbil har ett samarbete med danska Bilbasen som var inbjudna till Barcelona av Toyota Danmark.

Toyota vinkade farväl till sin älskade Starlet 1998 och lämnade över stafettpinnen till Yaris året därpå. Även om Starlet var populär och förväntningarna på dess efterföljare var höga, kunde ingen ha förutsett den popularitet som Yaris sedan dess har vunnit.

Mer än 10 miljoner exemplar av Toyota Yaris har sålts under fyra generationer, varav den senaste såg dagens ljus 2020. Den fjärde generationen är fortfarande en av de mest populära modellerna i Toyotas sortiment, och för att pressa ut den sista försäljningen ur sin älskling lanserars den nu i en uppdaterad version.

Yaris finns nu tillgänglig med mer kraft, mer modernitet och mer säkerhet. Jag tar mig ut på de katalanska landsvägarna för att se vad uppdateringen gör för den kompakta älsklingen.

Vad är nytt med Toyota Yaris?

Den sportiga designen hos fjärde generationens Yaris har hållit jämna steg med tiden i en knastertorr klass av förnuftiga minibilar. Åtminstone om du frågar mig, och något säger mig att Toyota har tänkt samma sak. Det finns inget nytt med den ”nya” Yaris om du tittar på den från utsidan.

Istället är det en teknisk facelift som lägger till några trevliga nya funktioner utan att ändra designen. Under de djärva kanterna kan du nu för första gången välja mellan två olika varianter av Yaris Hybrid: Den med 116 hästkrafter som vi känner till, och en ny som har fått 130 hästkrafter.

De två varianterna delar den 1,5-liters trecylindriga bensinmotorn som har gömt sig under huven på Yaris sedan 2020. I den nya varianten är det en ny elmotor som gör skillnaden och ökar vridmomentet med 30 % – till 185 Nm. Fjädringen har setts över för att ”utnyttja all den extra kraften”, men det är en mindre detalj. Endast utrustningsnivån GR Sport får faktiskt ett annat chassi.

I kabinen har den uppdaterade Toyota Yaris också några förändringar. Det finns ny digital instrumentering på menyn i form av 7″ i instegsvarianterna och hela 12,3″ när du klättrar på utrustningsstegen.

Infotainmentskärmen är antingen 9″ eller 10,5″ och båda är utrustade med Toyota Smart Connect, märkets senaste infotainmentsystem. Molnbaserad navigering ingår som standard, medan Apple CarPlay och Android Auto nu är kabelfria.

Det nya systemet möjliggör uppdateringar ”over-the-air” och en digital nyckel, där en smartphone med Toyota-appen är allt du behöver för att ta dig ut på vägen.

Säkerhet är en historia i sig

Samlingen av säkerhetssystem kallas Toyota Safety Sense, och med det har Yaris lett klassen sedan 2020. Med uppdateringen kommer fler aktiva säkerhetssystem och förfiningar av de som Yaris redan hade.

Den ökade säkerheten tillhandahålls bland annat av en ny kamera och en ny radar som observerar omgivningen med en längre och bredare räckvidd. Yaris observerar nu fler trafikanter och är vassare på att känna igen potentiellt farliga situationer. Saker som adaptiv farthållare, fil- och döda vinkeln-assistent har alla kalibrerats som en del av uppdateringen.

Som en ny funktion finns Yaris också tillgänglig med ett avancerat förarövervakningssystem som känner av om föraren mår dåligt och kollapsar bakom ratten. I det här fallet kommer bilen att sakta ner, köra åt sidan, aktivera varningsblinkers, varna omgivningen med signalhorn och larma 112. Bra tänkt för en bil som förmodligen riktar sig till en åldrande publik.

Så hur är den?

Det korta och tråkiga svaret är att nya Yaris är som den alltid har varit – men det är inte dåligt! På test i Katalonien finns bara den kraftfullare Hybrid 130, som accelererar från 0 till 100 km/h en halv sekund snabbare än den Yaris vi känner till, och jag skulle inte kunna se skillnaden om mitt liv hängde på det.

Den omtalade e-CVT ”miljonväxellådan” fyller kupén med samma monotona ljud som den alltid har gjort, när jag upprepade gånger accelererar för att hitta den där halvsekunden.

Fjädringen, som enligt rykten ska ha setts över i 130-varianten, kan inte ha vridits mer än en kvarts varv med en skruvmejsel. Återigen, inget illa menat. Toyota Yaris svänger som den alltid har gjort, med iver och lätthet. Den är tight i spanska kurvor utan karossrullning och med en styrning som vet vad den vill. Och utan att bli hård eller obekväm.

 

Intakt är också hybridsystemet, som trots lite mer muskler fortfarande utlovar en ekonomi på upp till 23,8 km/l. Trots ovan nämnda acceleration och motorvägskörning, där Yaris fortfarande kämpar lite med vind- och vägbuller, levereras testbilen med en bränsleekonomi på över 20 km/l.

Hur är det med moderniteten?

Den digitala 12,3-tumsinstrumentationen ger en tydlig känsla av en modernare bil. Här finns all information du kan tänkas vilja ha, och den är tillgänglig i exakt den layout som föraren vill ha.

Infotainmentsystemet gör också att Yaris känns modern utan att vara perfekt. De vanliga funktionerna är lätta att navigera runt i, men kedjan brister om man till exempel vill pilla med assistanssystemen.

Navigeringen är minst sagt förvirrande och känns en kvarts sekund efter, vilket är anledningen till att jag lyckades gå vilse mer än en gång på den annars förinstallerade testrutten. Tack och lov är trådlöst Apple CarPlay och Android Auto nu en del av paketet.

En uppdatering för överklassen?

Jag inser att Toyota Yaris knappast är avsedd för överklassen. Den nya varianten Hybrid 130 är endast tillgänglig med de högre utrustningsnivåerna Executive, GR Sport och Premiere Edition, där den senare är en modell i begränsad upplaga.

Detsamma gäller för den nya 12,3-tums instrumenteringen, molnbaserad navigering, digital nyckel och uppdateringar över luften. Priserna är ännu inte fastställda, men när Toyota själva uppskattar att de ovan nämnda högutrustningsvarianterna endast kommer att stå för 20% av försäljningen, måste prisskillnaden vara tillräckligt betydande.

Det betyder inte att Toyota Yaris med 116 hästkrafter och Active-utrustning är ett dåligt köp. Du får fortfarande backkamera, luftkonditionering och uppvärmd läderratt, samt en stor del av de uppdaterade säkerhetssystemen och trådlös smartphone-anslutning. Kombinerat med ett Style-paket, som förväntas stå för 70% av försäljningen, får du också LED-strålkastare och den 7-tums infotainmentskärmen.

Endast de få som betalar mest kommer att dra nytta av de rubriksättande delarna av uppdateringen. Med andra ord är uppdateringen inte den största, men den ger Toyota tid att slutföra den femte generationen.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com