Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Förbrukningstestet: Betydligt bättre prestanda från den uppdaterade Toyota BZ4X

Efter en tuff resa i media har Toyota uppdaterat sin eldrivna BZ4X för att möjliggöra längre räckvidd och bättre bränsleekonomi. Men har det fungerat?

TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Toyota BZ4X kritiserades hårt av nationell och internationell bilmedia när den testades förra året. På verkliga vägar var förbrukningen skyhög och förväntningarna på den första elbilen från världens näst största biltillverkare var skyhöga.

De flesta vet att uppgifterna om räckvidd och förbrukning baseras på tester i slutna laboratorier under optimala vind- och temperaturförhållanden. Ändå missade BZ4X målet med anmärkningsvärd marginal, Bytbil har ett samarbete med danska Bilbasen, och i deras test uppnådde den en förbrukning som var dubbelt så hög som tillverkarens påståenden.

En del av förklaringen till detta, enligt Toyota, var en inbyggd säkerhetsbuffert som säkerställde många användbara kilometer efter att displayen visade 0 km i räckvidd. Luftkonditioneringen tog också för mycket av den teoretiska räckvidden, och bilen tog själv hänsyn till den förlust som uppstår när man laddar bilen – något som andra biltillverkare inte gör. Allt detta har nu ändrats i en uppdatering, och frågan är hur stor skillnad det gör.

Vädret var minst sagt knepigt

Ursprungligen var planen att förbrukningstestet skulle ge en helhetsbild av förbrukningen under mer än 600 kilometer. De många kilometrarna skulle fördelas på en resa från Köpenhamn till nationalparken Vadehavet i Danmark, och tillbaka igen. Det skulle innebära cirka 35 procent landsvägskörning och 65 procent motorväg.

Vid avfärden från Köpenhamn möts jag dock av höstens första riktiga blåsväder. Jag har en hård motvind under större delen av sträckan med en genomsnittlig vindhastighet på över 10 m/s och vindbyar av stormstyrka. Detta ger inte en rättvis bild, så jag delar upp rutten så att den blåsiga delen av rutten står för sig själv.

Under dessa vindförhållanden kämpar Toyota BZ4X 210 km längs motorvägen till en laddningsstation i Fredericia.

Bilen visar en förbrukning på 19,2 kWh/100 km. Detta är naturligtvis något högre än de 14,7 kWh/100 km som testbilen är angiven till. Men det är ändå respektabelt eftersom det gäller för ren motorvägskörning i 110 km/h i kraftig vind. Resultatet är också bättre än de 26,6 kWh/100 km som min kollega Morten upplevde i sitt förbrukningstest förra året.

Äntligen mer milt väder

Efter en helg vid Vadehavet är det dags att åka hem en dag då vädret är mycket mildare och mer förutsägbart. På vägen hem stannade jag återigen för ett laddningsstopp i Fredericia, så den här gången börjar testrutten med 110 km på en blandning av landsvägar och motorvägar.

Vid laddningsstationen konstaterar jag att Toyota BZ4X vid 80-90 km/h under 110 km har en förbrukning på 17 kWh/100 km. Detta är vid 11 grader med en genomsnittlig vindhastighet under 2 m/s och ett luftkonditioneringssystem i Eco-läge, som rekommenderas av Toyota i Danmark.

I Fredericia är jag en av de irriterande typerna vid snabbladdningsstationen som blockerar en plats för länge. Jag ber om ursäkt i vetenskapens namn, eftersom jag behöver 100 procent batterikraft innan resan fortsätter. Härifrån kör jag mina 210 km hem på motorvägen i 110 km/h med farthållare.

Vid ankomsten till Köpenhamn visar bilen själv en förbrukning på 16,4 kWh. På laddstationen efter hemkomsten förbrukar BZ4X totalt 39,75 kWh på batteriet, som har en nettokapacitet på 64 kWh. Detta ger en förbrukning på 18,9 kWh under 210 km på motorväg, inklusive den så kallade laddningsförlusten som alla elbilar har vid laddning.

Förbrukningen på 18,9 kWh ger en teoretisk räckvidd på ca 340 km vid 110 km/h. Detta är 164 kilometer mindre än vad Toyota BZ4X uppmätts klara i ett 22-gradigt WLTP-laboratorium utan vind eller påslagen luftkonditionering. Med andra ord, den är godkänd.

Inte illa!

Med ett batteri på 64 kWh är Toyota BZ4X inte rätt elbil för den som kör väldigt långt väldigt ofta, och det ändrar inte uppdateringen på. Uppdateringen innebär inte heller att Toyota BZ4X på något magiskt sätt blir den bäst förbrukande elbilen i sin klass.

Uppdateringen innebär dock att förbrukningen inte är skyhög, utan istället är något mer jämförbar med de tyska och japanska konkurrenterna.

När min kollega utsatte BZ4X för ett förbrukningstest före uppdateringen, var det med betydligt färre motorvägskilometer. Ändå låg den teoretiska räckvidden runt 260 kilometer.

I det här förbrukningstestet är den teoretiska räckvidden 340 km enbart på motorväg, vilket är en förbättring med 30 procent. Även om detta inte betyder att Toyota BZ4X är den bästa, är den inte alls den sämsta! Det är en ganska betydande förbättring, som bevisar att uppdateringen fungerar och drar BZ4X ur skärselden.

 

Toyota BZ4X FWD Active

Motor: Elmotor (fram)
Effekt: 204 hk / 266 Nm
0-100 km/h: 7,5 sekunder
Topphastighet: 160 km/h
Förbrukning: 14,7 kWh/100 kilometer
Batterikapacitet: 64 kWh
Räckvidd: 504 kilometer
Laddningskapacitet: Upp till 150 kW
Mått (L/V/H): 469/186/165 cm
Egenvikt: 1.895 kilo
Bogseringsvikt: 750 kilo
Bagageutrymme: 452 liter

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com