Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Provtur i Nya Toyota Prius

– snyggare, snabbare och fortfarande ekonomisk

Det är bara att putsa glasögonen. Det är en Toyota Prius som både ser bra ut och är trevlig att köra. Våra danska kollegor har tagit en provtur – i Sverige finns ännu inga planer på att lansera den nya Prius.

TEXT Simon Hallenslev
FOTO Toyota PR

Bytbil samarbetar med Bilbasen som var inbjuden till Hamburg av Toyota Danmark. Toyota Prius säljs inte i dagsläget  Sverige, så denna artikel avser den danska lanseringen.

Toyota har byggt en fin Prius. Själv var jag säker på att helvetet skulle frysa till is innan det hände, men här står vi nu – med en fin Toyota Prius.

Den japanska hybridpionjären tar elektrifieringen till nästa nivå och lanseras endast som plug-in hybrid i Europa. Den gör det med ett större batteri, mer kraft och bättre pris – och jag har nöjet att få testa den i praktiken i soliga Hamburg.

Form över funktion?

Under fyra generationer har Prius fått mycket kritik för sin storlek, särskilt den senaste fjärde generationen, som bara personer med Toyota-tatueringar kunde älska.

Det är annorlunda med den femte generationen av den enkla anledningen att proportionerna är bättre. Nya Toyota Prius är 5 centimeter lägre, 2 centimeter bredare och 4,6 centimeter kortare, vilket ger den en skarp silhuett med coupétendenser, även om den fortfarande är en förnuftig halvkombi.

Den nu smala formen, i kombination med en skarp nos och kort bakdel, signalerar verkligen att bilen ska vara aerodynamisk – men det är den inte. I ett aldrig tidigare skådat val av form framför funktion är nya Prius mindre aerodynamisk än sin föregångare.

Cd-värdet är nu 0,27, medan den tidigare plug-in Prius från 2017 uppnådde ett Cd-värde på 0,24. Om det är priset för att gå från ögonglob till önskvärt, så är det helt okej för mig. Aerodynamiken är också det enda område där Toyota har tagit ett steg bakåt.

Fler hästkrafter

Trots det aerodynamiska bakslaget är nya Prius både den mest ekonomiska och smidiga Prius som Toyota någonsin har byggt. Den totala systemeffekten har ökat med 101 hästkrafter från föregångaren med 122 hästkrafter.

Nu finns 223 hästkrafter att tillgå, tack vare en nyutvecklad tvåliters bensinmotor på 152 hästkrafter och en elmotor på 160 hästkrafter. Den accelererar från 0 till 100 km/h på 6,8 sekunder. Det är inte snabbt, men det är tillräckligt snabbt med tanke på de genomsnittliga utsläppen på 11 gram CO2 per kilometer.

Elmotorn drivs av ett 13,6 kWh-batteri som är 50 % mer energieffektivt än sin föregångare med 30 % färre celler. Detta ger en elektrisk räckvidd på upp till 86 kilometer.

Hur är den att köra?

Föreställ dig vilken chock den genomsnittliga Prius-kunden skulle få om den nya femte generationens Prius gick som en sportbil. Det gör den inte, men den går ändå bättre än du kan föreställa dig, med tanke på de fyra platta tidigare generationerna.

Förutom att köra på den senaste generationens GA-C-plattform för ökad styvhet, har Toyota tillhandahållit en lättare och mer vridstabil kaross för Prius. Tillsammans med den låga hållningen och batteriet under baksätet, ökar en låg tyngdpunkt dynamiken.

Vid de få tillfällen då Hamburgs bjuder på skarpa kurvor känns Prius stabil. Styrningen är lätt men exakt, vilket ger en överraskande mängd lättfotad smidighet till den två ton tunga hybriden.

Första intrycket är att Toyota Prius är en bil i balans. Fjädring och chassi spelar bra med vad du får höra om styrningen och bromsarna, varav de senare upplevs utan staccato-växling mellan återhämtning och vanliga bromsar.

Underredet gör ett bra jobb med att förhindra att otäcka potthål letar sig in i kupén. På motorvägen slappnar den lätta styrningen av och ger riktningsstabilitet, medan vindbrus verkar smyga sig runt de smala A-stolparna.

Hybrid som håller länge

Om det är något som Toyota förstår sig på så är det hybridteknik, och de var banbrytande med Prius. Toyota Prius var världens första massproducerade hybridbil med både el och bensin, vilket naturligtvis höjer förväntningarna på denna femte generation.

Nya Prius klarar 86 kilometer på el och elmotorn drar bilen upp till 135 km/h utan att be om hjälp från bensinmotorn. I EV-läget känner du inte av de 160 elhästarna som står till ditt förfogande och accelerationen är svag – men det är bra för stads- och landsvägskörning.

Hybridläget växlar så intelligent och sömlöst mellan el och bensin så att du knappt märker det. Det är bara när du trampar på gaspedalen som varvtalet ökar, och trots de miljoner växlarna låter ljudet aldrig som en irriterande dammsugare.

Huruvida Prius klarar de 86 kilometer som den är angiven för är svårt att bedöma på teststräckan. Å andra sidan är det imponerande hur Prius lyckas köra som en bil med sluten hybridkrets när batteriet är urladdat. Det finns ofta tillräckligt med kraft för att hålla bensinmotorn avstängd, vilket håller förbrukningen nere.

Den enda hybridbesvikelsen är enfasladdningen, vilket innebär att Prius kan dra maximalt 3,3 kW. Detta ökar laddningstiden drastiskt och anses enligt moderna standarder vara ganska ineffektivt för ett annars effektivt hybridsystem.

Hur är kupén?

Det är frestande att kalla hytten för en klassisk Toyota-hytt. Allt verkar välgjort, men som helhet är den helt utan smak. Det finns försvinnande få former och färger för att underhålla ögat. Istället finns det många plastmaterial i olika grå nyanser.

Materialkvalitén är bra utan att vara prålig, och även om mycket är fint och mjukt behöver man inte anstränga sig för att hitta billig plast.

Körställningen är som den exteriöra designen indikerar: låg. Tillsammans med den cockpitliknande inredningen med högmonterad digital instrumentering och en liten ratt som lånats från BZ4X ger det en känsla som matchar hur Prius faktiskt körs.

I motsats till dagens besatthet av crossovers är Prius mycket låg, vilket märks när man kliver i och ur, där man också måste komma ihåg att böja huvudet för C-stolpen. I baksätet behöver du inte vara längre än 1,80 meter innan taklinningen förstör din frisyr.

Benutrymmet är däremot inget problem ens för långa personer. I alla fall om de inte har mycket bagage, eftersom bagageutrymmet rymmer mediokra 284 liter. Inte ens en bred baklucka kan kompensera för det.

Hur mycket kostar Prius?

I Danmark får du betala 429 990 danska kronor för instegsmodellen Toyota Prius Style. Ingen borde dock välja den, inte för att den är dålig, men du får mycket mer för väldigt lite genom att hoppa upp till Elegant-trimnivån, som börjar på 439 990 danska kronor.

För bara 10 000 danska kronor extra får du intelligenta LED-strålkastare, som i sig är värda extrakostnaden. Du får också en digital backspegel, elektrisk baklucka och uppvärmd ratt, samt ett elektriskt justerbart förarsäte, 12,3-tums infotainmentskärm med trådlös Apple Carplay och ett stort säkerhetspaket, som alltid är standard.

Den största utrustningsvarianten är Executive, som växer explosionsartat till 529 990 danska kronor. Här får du saker som 19″ lättmetallfälgar, 360-kamera, uppvärmda baksäten och ventilation i framsätena, parkeringsassistent och soltak. Det senare kan under rätt omständigheter ge upp till 8,7 kilometer extra räckvidd per dag.

I Danmark väntar man de första exemplaren av nya Toyota Prius i augusti.

Fakta: Toyota Prius 2.0 VVT-iE Plug-in Hybrid

  • Motor: R4, 1.987 cm + elmotor
  • Effekt (bensin/el): 152 hk/160 hk
  • 0-100 km/h: 6,8 sekunder
  • Topphastighet: 177 km/h
  • Förbrukning: 200 km/l
  • CO2-utsläpp: 11 gram/km
  • Räckvidd på el: 84 kilometer
  • Mått (L/V/H): 464/176/147 cm
  • Egenvikt: 1 545 kilo
  • Bagageutrymme: 284 liter
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com