Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota Yaris kommer i hetare version

Får 210 hästkrafter och ska konkurrera direkt med Ford Fiesta ST

Prestandamodeller från Toyota hör inte till vanligheterna. Men i vår kommer Toyota att presentera en hetare Yaris. Detta för att kapitalisera på sin rallysatsning.

I mitten av nittiotalet åkte Toyotas rallyteam fast för fusk. Då hade man använt en fjäderbelastad restriktor, som helt sonika öppnade upp för ett parallellt luftflöde vid gaspådrag så att bilarna kunde åka fortare än konkurrenterna. Rallyvärlden skakade i sina grundvalar och Toyota blev avstängda från rally-VM i tolv månader.

När de kom tillbaka till rallycirkusen efter ett par år i skuggorna presterade man förvisso bra resultat, men man kände blickarna i nacken och när säsongen 1999 var slut kastade man in handduken. Man sade då att allt som kunde uppnås redan hade uppnåtts, men det var nog bara en ursäkt för att få dra sig ur.

Nu är de tillbaka i toppdivisionen och till det här året satsar man fullt med nya Toyota Yaris WRC. Den 19 januari startar Monte Carlo-rallyt och det blir bilens eldprov.

Tänk att en Yaris kan se så arg ut.

Toyota

Tänk att en Yaris kan se så arg ut.

I samband med det kommer Toyota också att släppa en hetare version av vanliga Yaris, som lånar lite av kryddningen från rallybilen. Vad den ska heta avslöjar inte Toyota ännu, men vi vet att den kommer att få 210 hästkrafter och att den bara kommer att erbjudas i tredörrarsutförande.

Nya stötfångare med större luftintag och en vinge på taket har tillkommit, som en hälsning till rallybilen. Arg-Yaris kommer att presenteras på bilsalongen i Genève om knappt två månader. Då får vi förmodligen också veta vad den kommer att kallas.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com