Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota GR är märkets wasabi

Busigare bilar utlovas – i Japan.

Motorsportmärket Gazoo ska sätta sprätt på Toyotas annars rätt mjölkiga modellprogram. GR betyder busigare bilar.

I våras släppte Japan lös en arg liten sak som de kallade för Toyota Yaris GRMN och ryktesvis fick man inte utsätta den för starkt ljus, blöta ner den eller mata den efter midnatt.

Försöker du referera till Gremlins nu?

Serien var begränsad och alla bilarna sålde slut i en handvändning, innan vi visste någonting om priser, leveranstider eller ens hur stark motorn var. Blev du också utan? Då har vi goda nyheter – kanske – för Toyota lanserar nu en hel serie GR-bilar och kanske, kanske kan några av dem spilla över till vår del av världen.

Precis som vi berättade i våras är GRMN en förkortning av den något kryptiska meningen ”Gazoo Racing by Meister of the Nürburgring”. Så GR, utan MN, är alltså Gazoo Racing som till vardags sköter Toyotas motorsportverksamhet i rally och racing. Och så har de förstås lånat ut sin attityd till en och annan gatmodell genom åren, men nu blir det alltså en regelrätt verksamhet för Gazoo att sätta sprätt på märkets annars rätt måttligt eldiga modeller.

Godiset är sorterat i fyra olika nivåer, där det understa lagret handlar om eftermarknadsprylar från GR Parts. På den följer GR Sports som handlar om bilar som fått tuffare utseende och ovanpå den GR (utan epitet) med vassare bitar i chassi och inredning. Överst tronar GRMN med mer mos under huven och en hunger för snabba banor. Så nu går det alldeles utmärkt att beställa sin Toyota GT86 i GR-utförande, eller varför inte en Toyota Prius, Yaris eller Voxy i GR Sport-utförande?

Toyota Motor Corporation

Japp, Toyota Voxy är en buss.

Än så länge är Toyotas GR-program avsett enkom för den japanska marknaden, men det ryktas att Toyota inom kort kommer att lansera GR som en världsomspännande prestandalinje, så alldeles otroligt är det inte att vi kommer att få se fler GR-varianter även i Sverige framöver.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com