Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Köp en bil som förändrade världen

Lista på fem historiskt betydelsefulla fynd.

Kör du omkring i en betydelselös bil? Kanske är det läge att fundera över att ställa dig på bilbarrikaderna och visa att du bryr dig om utvecklingen.

Hur gärna du än önskar förändrade din Ford Mondeo ingenting, utom möjligen Fords eget anseende. När allt kommer omkring är den bara en bil som alla andra, en folkförflyttare konstruerad efter samma mall som allting annat här i världen. Visst fungerar den alldeles utmärkt för att köra konsumkassar eller dagisbarn eller dra trädgårdsavfallet till tippen. Men den betyder ingenting.

Så om du vill visa att du står på bilismens barrikader behöver du förändring. Du behöver köpa en bil som verkligen har förändrat kartan och vridit utvecklingen i en ny riktning. Och nej, jag pratar inte om Folkabubblan, Hundkojan eller Cittrapaddan. I stället handlar det om moderna bilar som till nöds går att använda till någonting vettigt. Här är fem exempel på bilar som brutit ny mark i vår tid:

1. Mazda MX-5
När MG MGB dog på hösten 1980 följde ett decennium av sportbilar som inte alls handlade om landsvägsnjutning med vinden i håret och flugor mellan tänderna. I stället blev bilarna allt starkare, tyngre och tekniskt mer tungrodda. Mot slutet av eran skulle alla ha en miljon hästkrafter, sjuhjulsdrift och så många lysdioder att man kunde se dem från rymden.

Så trippade Mazda Miata, eller MX-5 som den fick heta i Europa, in på scenen och gjorde helt tvärt om. Plötsligt var det kul att köra bil igen. Snart kryllade marknaden av små roadsters, för alla ville rida på Mazdas framgångsvåg. Men bara MX-5 lyckades så bra att de nu passerat miljongränsen för antalet tillverkade bilar.

Mazda

Varken fyrhjulsdriven eller fyrhjulsstyrd. Men kul.

2. Lexus LS400
Stora lyxsedaner var traditionellt sett en tysk affär. Visst försökte en och annan Jaguar sticka upp, men något egentligt hot mot Autobahnloken var de inte på den tiden. Toyotas ordförande Eiji Toyoda ville dock bryta tyskarnas dominans, särskilt på den amerikanska marknaden, och tillsatte ett projekt som i största hemlighet utvecklade en helt ny lyxbil utan begränsningar i vare sig budget eller tidsramar.

Tidigt 1989 begick Lexus LS 400 premiär på bilsalongen i Detroit och världen skakade på huvudet. Inte kunde väl Japan vara ett hot i lyxbilssegmentet? Men det kunde de, med tekniskt raffinemang, ett serviceprogram som tog hand om sina kunder och en driftsäkerhet som ingen tysk kunde matcha vid tiden. Toyota hade visat att det lönar sig att vara noggrann och konsekvent.

Lexus

Utseendet var däremot inte särskilt revolutionerande.

3. Jeep Cherokee XJ
Fortfarande i början av åttiotalet var fyrhjulsdrift någonting udda och det gick en tydlig gräns mellan terrängbilar och personbilar. Jeep Wagoneer hade försiktigt försökt göra gränsen suddigare, liksom Range Rover i England. Men när Jeep släppte XJ-generationen av Cherokee som årsmodell -84 var den någonting helt nytt, en mindre Jeep som i största allmänhet fungerade som en vardagskombi. I dag skulle vi kalla den Crossover, men det var ett begrepp som ännu inte var myntat.

För all del, Jeep Cherokee hade alltjämt stela axlar och inkopplingsbar fyrhjulsdrift med lågväxel, någonting dagens Crossovers knappast är utrustade med. Men det var Cherokee som gjort suvtrenden hipp och på nittiotalet kunde man se en fullpimpad Cherokee i samtliga gathörn på Östermalm. Än i dag är det en bil med enorma bruksvärden.

FCA

Som en amerikansk Volvo 240 kombi.

4. Audi Quattro
Historien om hur Audi uppfann den fyrhjulsdrivna sportbilen, revolutionerade rallysporten och tvättade bort sin gubbstämpel har berättats tusen och åter tusen gånger, precis som det faktum att de inte alls var först med fyrhjulsdrift i en sportcoupé (Jensen FF, någon?). Men det går inte att komma ifrån att Audi gjorde precis om Jeep och introducerade fyrhjulsdrift till en bredare publik. På så sätt förändrade Audi Quattro (jo, modellen som gav Audi fyrhjulsdrift stavar Quattro med stort Q) världen och snart hade Mercedes-Benz sitt 4-Matic och BMW sina x-modeller och senare xDrive.

Men alltjämt är Audi mycket starkare förknippat med fyrhjulsdrift och quattro (med litet q) är någonting i hög grad definierar märkets marknadsposition.

Audi

Skärmbreddarna blev också stilbildare.

5. Toyota Prius
Kanske är den inte världens vackraste bil – faktum är att man nog behöver svärtade glasögon för att kunna titta på den överhuvudtaget – men det är ett medvetet drag från Toyota. Man ville inte locka kunder som använde bilen för att bräcka grannarna med traditionell status, utan man ville nå kunder som sökte utstrålningen av ekologiska grönsaker och hampatofflor.

Från Toyotas sida var det ett framgångsrikt drag. Världens första serietillverkade hybridbil blev en succé och ett helt nytt sätt för beskäftiga människor att visa sig förmer för sin omvärld. Men det var inte allt, utan med Prius visade Toyota att hybriddrift kan fungera alldeles utmärkt i verkligheten, någonting de flesta nog tvivlade på före 1997. Dessutom har de i vanlig TPS-anda visat sig vara förvånansvärt driftsäkra, så någon större risk tar man inte som begagnatköpare heller.

Toyota

Titta inte in i dess ögon, vänd bort blicken.

Så visa nu att du står i utvecklingens framkant. Köp en bil som har betytt någonting för världsbilismens utveckling.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com