Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW 530iX Enduro – före sin tid med galonbyxor

Dagens historielektion: Volvo Express à la BMW

Långt innan Volvo, Audi och Volkswagen kom på stövelklädda fötter med Cross Country, Allroad och Alltrack visade BMW 530iX Enduro.

Subaru Outback: 1994.

Volvo V70 XC: 1998.

Audi A6 Allroad: 1999.

Alfa Romeo 156 Crosswagon: 2004.

Skoda Octavia Scout: 2006.

Saab 9-3X: 2009.

Volkswagen Passat Alltrack: 2010.

Opel Insignia Country Tourer: 2013.

Mercedes-Benz E-klass All Terrain: 2017.

Marknaden för vanliga kombibilar med en gnutta höjd markfrigång verkar svår att mätta. Det är kanske inte så konstigt: fortfarande finns det bilköpare som inte vill ha en suv med allt vad det för med sig (bylsig kaross, ofta halvrisigt planerade innerutrymmen) men gärna stilen som signalerar extraordinärt aktivt friluftsliv med inriktning på skog och natur. Nåja.

Men det saknas ett bilmärke i uppräkningen ovan. Just det – BMW. Trots att München numera har suvar i alla upptänkliga storlekar (en X7 lär vara i antågande, för alla som tycker att X5 är alltför smidig) har aldrig BMW gjort någon galonbyxversion av 3-serie och 5-serie Touring. Eller?

Faktum är att BMW gjorde en trevare vid bilsalongen i Genève 1993. Det var firmans avdelning för specialbyggen, Individual, som tagit fram en kul variant av dåvarande 5-serie Touring (E34-generationen, 1988–1996).

Den kallades 530iX Enduro och hade främst mountainbikeåkare i sikte. Genom att höja taket 13 centimeter och montera ett cykelställ på aluminiumsläde i bagageutrymmet blev rymdes två MTB stående om framhjulen togs av.

Det fanns en luftkompressor för att tanka däcken och en tolvliters kylbox för att hålla sportdryckerna svala.

Volvo Cars

145 Express – en riktig Cross Country.

I framkant av det höjda taket placerades två sökarljus och under motorn fanns en hasplåt för att skydda oljetråg och styrväxel.

Dessutom Enduro luftfjädring, vilket innebar att karossen kunde sänkas och höjas med 2,5 centimeter från utgångsläget.

X:et i beteckningen skvallrar om fyrhjulsdrift (och fälgarna är som synes hämtade från dåtidens 525iX), men motorn var en specialare.

Den ordinarie 2,5-literssexan på 189 hästkrafter och 245 newtonmeter hade förstorats till tre liter vilket gav 237 hästkrafter och 300 newtonmeter.

Volvo Cars

V90 CC, rymmer en kickbike om den fälls ihop.

Kanske var det en detalj som gjorde att 530iX Enduro aldrig förpuppades till serieproduktion, nämligen att BMW Individual ansträngt sig att göra en smart och praktisk bil. Det är en egenskap som målgruppen för denna biltyp av allt att döma absolut inte efterfrågar – det är stilen man vill åt.

Eller är det tvärtom Volvo som missat en chans när de inte gjort V90 Cross Country med takhöjning som gamla Volvo 145 Express?

AMC

AMC Eagle. Först med att vara hög och låg samtidigt?

Fotnot. För ordningens skull ska vi kanske även nämna att Subaru Outback ingalunda var först i detta segment. Vilken bil som egentligen var det ämnar vi inte fastslå, men här är några kandidater:

AMC Eagle: 1979 (men den fanns aldrig i en ”normalversion” utan höjd markfrigång och fyrhjulsdrift, snarare kanske en föregångare till dagens cross over-bilar?).

Peugeot 504 Dangel: 1980 (men den var en extrem specialare, byggd av en utomstående firma).

Opel Kadett Caravan Pirsch: 1982 (men den hade inga exteriöra stilelement, bara ökad framkomliget och robusthet – precis som dagens Skoda Octavia med ”dålig väg-paket”, inte Scout alltså).

Toyota Corolla Touring 4WD: 1989 (men den hade faktiskt en helt egen och väldigt kul kaross jämfört med ordinarie, framhjulsdrivna Toyota Corolla – och motorjournalisten Christer Gerlach körde jorden runt i en sådan).

Toyota

Toyota Corolla med knotigt kul karosslinjer.
Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com