Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota Century går i graven

Japans mesta lyxbil är död.

Toyota Century har i femtio år varit det självklara valet för Japans potentater. Men inte nu längre. Vi fäller en tår.

Visst, när Toyota släppte sitt lyxbilsmärke Lexus 1989 var vi alla lite förundrade över hur japanerna vågade ta sig an de stora tyskarna på riktigt. Det borde vi förstås inte ha varit, för Toyota har ju byggt ultralyxbilar år potentater och presidenter sedan 1967.

Det var då som den första versionen av Toyota Century begick sin premiär och allt sedan dess har har den varit kronan på verket i Toyotas, och Japans, modelluppställning. Genom blott ett par generationer i olika varianter har Toyota Century burit upp kejsaren och demokratin.

Toyota Motor Company

– Screw you, Lexus.

Genom alla år har Toyota Century varit någonting så unikt som en genuin baksätesbil, befriad från alla aspirationer om prestanda och sportighet. Century har handlat enkom om komfort, gissningsvis väldigt driftsäker sådan och med motorer mjuka som lättvispad grädde. Tror ni att Nissan Cedric eller Mitsubishi Debonair hade någonting att hämta? Knappast.

Och eftersom Japan är en önation har deras automobilistiska ekosystem kunnat evolvera fullkomligt i fred, så Toyota Century kunde föra en trygg tillvaro, ohotad av predatorerna från väst.

Tills nu. Rykten har börjat bubbla upp under aftonen, i skrivande stund, att Toyota lagt ner tillverkningen av världens minst sportiga bil. Varför? Har japanska premiärministrar i allmänhet bytt smak? Vi vet inte, inte än. Men vi tänker ta reda på det.

Tills vi har mer information önskar vi från Bytbil en trevlig helg, de sorgliga nyheterna till trots.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com