Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota Camry kommer tillbaka

Därmed försvinner Avensis ur sortimentet.

Någon Camry har inte sålts i Sverige på massor av år. Men det ska det bli ändring på nu. Toyota Camry kommer tillbaka.

Riktigt vad Toyota tänkte var det väl aldrig någon som visste. Först beslutade man sig 2004 för att sluta sälja långköraren Camry på den europeiska marknaden och lutade sig mot en tvättmaskin man kallade för Avensis för att sörja för sedanförsäljningen.

Sedan brann det totalt när man slutade sälja Corolla i vår del av världen och försökte sig på att få kunderna att välja brödrosten Auris i stället. Varför de gjorde så är det ingen som vet, särskilt som Auris i mångt och mycket var nära besläktad med den Toyota Corolla som såldes på diverse andra marknader. Kanske ville man bara göra det lite svårare för sig, genom att skrota ett väl inarbetat varumärke och ersätta det med någonting som inte betydde något.

Men nu har Toyota insett sitt misstag. Redan i slutet av sommaren meddelade man att experimentet Auris skulle avslutas och Corolla skulle få komma tillbaka till Europa.

Toyota

Välkommen tillbaka.

Och nu får vi veta att man gör samma sak med Camry. Bilen har förstås levt vidare i andra delar av världen under de år vi fått dras med Avensis och när den nu kommer i en ny generation får den äntligen komma hit igen under nästa år. Avensis gör därmed Auris sällskap på bilhistoriens sophög.

Dagens Toyota Camry är baserad på samma GA-K-plattform som nya Lexus ES och till och med drivlinan är identisk: en 2,5-liters bensinmotor sällskapar med en elmotor i ett självladdande hybridsystem (det går alltså inte att ladda några batterier ur vägguttaget) och tillsammans producerar de 218 hästkrafter som driver på framhjulen.

En intressant detalj är att man ska kunna välja mellan två olika baksäten: ett konventionellt med tre helt vanliga sittplatser, och ett där de båda ytterplatserna får lite extra lull-lull i form av justerbara ryggstöd och en egen kontroll för klimat och multimedia.

Nu väntar vi bara på att Toyota Cressida ska göra comeback. Och Corona, och visst skulle vi väl vilja få hit Crown också, när vi ändå håller på. Fast helst av allt skulle man väl vilja se statslimousinen Toyota Century, bilen som sägs skänka ”en överväldigande stillhet i kabinen”. Hör ni det, Toyota?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com