Redaktionen tipsar

Toyota Corolla gör comeback

Gammalt namn kommer pryda ny bil.

De senaste tolv åren har Toyota inte sålt någon Corolla i Europa. Men blir det ändring på i höst.

Ända sedan urminnes tider, eller åtminstone 1966, har Toyota Corolla varit svaret på alla transportfrågor. I ur och skur har den skjutsat ungar till dagis och matkassar från Konsum. Så tidigt som 1974 var den världens mest sålda bil och har hört till de allra mest sålda sedan dess. Verkstäder hatar den, för den går aldrig sönder. Aldrig. Det har aldrig hänt.

Toyota Corolla är helt enkelt navet kring vilket hela bilvärlden snurrar, motorn i transportekonomin och lösningen på vardagens alla problem. Utom i Europa, för här bestämde sig Toyota för att byta namn från Corolla till Auris i samband med ett generationsskifte 2006. Auris skulle liksom klinga lite finare än Corolla, som var en gummistövel.

Fast vanligare.

Så de senaste tolv åren har vi serverade Auris när vi beställt Corolla och för all del, Auris har väl fungerat som bil den med. Den har haft hjul, och ratt, och några säten. Den har gått att få som utrymmestrimmad Verso, som lastvänlig kombi och som utsläppssnål hybrid. Förmodligen har inte Auris heller vett att gå sönder, så verkstäderna står väl fortsatt utan jobb.

Men Auris, det står liksom inte för någonting. Om man säger Toyota Corolla ser man någonting framför sig, men säger man Toyota Auris är det bara blankt. Den är en ansiktslös vitvara, någonting man köper enkom för energideklarationens skull.

Det har till och med Toyota själva insett: att varumärket Auris aldrig haft samma marknadsföringstryck som Corollanamnet. Så när nästa generation av Toyotas kort i Golfklassen presenteras på bilsalongen i Paris senare i höst kommer den att återigen heta Corolla. Därmed är ordningen återställd.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com