Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota JPN Taxi sätter funktionen främst

Enorma utrymmen och hybriddrivlina i Toyotas taxi.

Att vara rullstolsburen ska inte hindra någon från att åka taxi i Tokyo. Så har i alla fall Toyota resonerat när de tog fram nya JPN Taxi.

Tokyo är världens största stad. I hela storstadsområdet bor 38 miljoner människor och de flesta åker tåg i någon form, höghastighetståg, pendeltåg, tunnelbana, monorail eller spårvagn. Genom stadens alla områden löper 258 mil spår och här finns också världens största järnvägsstation, Shinjuku, där 36 plattformar används av närmare fyra miljoner pendlare varje dag.

Man kan förstås ta bilen också. Trafiken är inte så farlig som man skulle kunna tro, men man ska hitta någonstans man kan parkera. Och det är inte det lättaste. Så det får bli taxi i stället, någon av de horder av Toyota Crown Comfort som rullar runt som röda blodkroppar i den japanska huvudstadens ådror.

Finns med soffa och rattväxel. 

Hur de hittar i en stad utan gatunamn har jag ingen aning om, men så är jag också en barbarisk europé utan någon kännedom om japansk kultur. Hur som helst kanske Tokyo kommer att utarmas på sitt Crown-bestånd, för nu har Toyota presenterat en uppföljare.

Toyota JPN Taxi heter den och vi nämnde den i förbifarten när den begick sin premiär i Tokyo. Till skillnad från den konventionella Comfort har Toyota den här gången anpassat bilen till sitt värv in i minsta detalj. Först formen, inte olik en klassisk London-taxi men mer funktionell med sina stora fönsterpartier och brett öppnande skjutdörrar. Och till skillnad från den brittiska bilen får bagaget plats där bak.

Att den ser ut som den gör beror förstås på att man prioriterat innerutrymmen och åtkomlighet före allting annat. Baksätet är enormt, både på längden och på höjden, och golvet är alldeles platt så att det ska gå att rulla in en rullstol. Här finns rejäla handtag att hålla sig i och LED-lampor lyser upp säkerhetsbältena så att det ska vara lättare att knäppa fast sig.

– Bilbälten? Sånt kan katter hålla på med.

Föraren har det inte heller så dumt. Alla funktioner, även taxameter och GPS, är grupperade runt ratten och i ett för passagerarna undanskymt förvaringsutrymme kan chauffören förvara sina privata effekter och attiraljer.

Bilen är framhjulsdriven och drivs av en 1,5-liters bensinmotor som får stöd av en elmotor i ett hybridsystem. Vill du inte elda med bensin går det också att tanka med gas. Autobroms är förstås standard, men skulle man ändå skrynkla till kofångarna är de flerdelade så att det räcker med att byta ut bara det hörn som råkat illa ut.

Men vi lär inte få se dem i vår del av världen, för någon export nämner inte Toyota. I stället säger de bara att bilen kostar drygt motsvarande 240.000 kronor hemma i Japan. Synd, för nog skulle man vilja åka i en sån där hem från krogen en fredagskväll.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com