Redaktionen tipsar

Skoda funderar över GTI-klassens framtid

Nytt koncept har prestandaorienterad hybriddrivlina.

Konceptbilen Vision RS är Skodas vision om framtidens GTI-bil. Samtidigt är den en försmak på nästa generation Rapid.

En överkomlig, prestandaorienterad bil i det så kallade C-segmentet (Golfklassen, alltså) kallas kärnfullt på engelska för ”hot hatch”. På svenska? Det finns ingen bra översättning. Wikipedia kallar den för GTI-klassen och stoppar man in ”hot hatch” i Google Translate spottar den ur sig ordet ”hetlucka”.

Oavsett vad man kallar begreppet på olika språk har Skoda tagit sig en funderare på hur en sådan borde se ut i framtiden. Skoda Vision RS Concept är alltså morgondagens hetlucka och utmärker sig genom att vara en laddhybrid.

Under skalet härbärgeras inte bara en 1,5-liters bensinmotor på 150 hästkrafter, utan också en elmotor på drygt 100 hästkrafter och när de båda ska samsas om kraftöverföringen till asfalten lämnar de tillsammans som mest 245 hästkrafter.

Skoda Auto

Lite mer än i nya Skoda Kodiaq RS, alltså.

Det räcker för att skicka konceptbilen till 100 kilometer per timme på 7,1 sekunder. Toppfarten är begränsad till 210 kilometer per timme. Samtidigt ska den inte behöva släppa ut mer än 33 gram koldioxid per kilometer och räckvidden är sju mil på enbart el, tack vare ett batteri med 13 kilowattimmars kapacitet.

Det låter förvånansvärt specifikt för att handla om en konceptbil och förmodligen är drivlinan rätt nära ett produktionsfärdigt utförande. Det är nog bilen i sig också, som en försmak av nästa generation Skoda Rapid.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com