Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Skoda Kodiaq sätter Ringen-rekord

Säger de själva i alla fall.

Till hösten kommer Skoda Kodiak i RS-utförande. Men redan nu har vi fått veta hur snabbt den går att köra runt Nürburgrings nordslinga.

Är familjen stor? Brukar skocken av ungar där bak hetsa på för att få dig att köra fortare? Då har Skoda en lösning på gång, en sjusitsig bil som går fort. På bilsalongen i Paris som öppnar till hösten kommer man nämligen att visa upp Skoda Kodiaq RS, en variant på sin stora suv som fått lite extra chorizo under huven.

Men redan nu har Skoda spillt allt väsentligt man behöver veta. Skoda Kodiaq RS kommer att få en tvåliters turbodiesel på 240 hästkrafter och enligt en källa till brittiska Autocar kommer den att ha ”mycket vridmoment”. Så bra. Med till visshet gränsande sannolikhet handlar det om samma 240-hästarsmaskin som man till vardags hittar i bland annat Volkswagen Passat och i så fall plockar man 500 Nm ur dieselspisen.

Och så har vi fått veta hur snabbt man kan köra den runt en gammal racerbana i Tyskland och tydligen ska den ha satt den bästa tiden någonsin runt Nürburgrings nordslinga, i alla fall för sjusitsiga bilar. För uppdraget städslade Skoda den hyfsat Ringenvana rattvriderskan Sabine Schmitz och bredvid sig i bilen hade hon Skodas chef för kompaktmodeller, František Drábek. Vi nämner det bara för att vi tycker synd om honom; att sitta i passagerarsätet när någon ska slå varvrekord hör till livets mindre behagliga upplevelser.

Alberto Cabello

Endast självplågare göre sig besvär.

Nu undrar du vad klockan stannade på. Jo, Skoda Kodiaq RS lotsades runt Ringen på nio och en halv minut, eller 9.29,84 för att vara exakt. Så den har inte särskilt mycket att sätta emot rekordhållaren bland suvar, Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio som rantade runt på 7.51,7. Men den har förstås bara fem säten.

Tiden slår i alla fall den som Sabine satte i en Ford Transit, 10.08,49, när hon skulle sätta en viss högljudd brittisk motorjournalist på plats. Det gick så där, för så vitt vi vet vräker han fortfarande ur sig otidigheter i de flesta väderstreck.

Och det där med att Skodasuven skulle vara något slags sjusitsig rekordhållare håller kanske inte heller, för Opel Zafira OPC lär på sin tid har rullat runt Ringen på 8.54,38 i händerna på Le Mans-mästaren Manuel Reuter. Så där har ni det: om skocken av ungar där bak brukar hetsa på ska du köpa en gammal Opel.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com