Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fem stjärnor laget runt

Bäst i krocktest blev Volvo XC60.

De senaste resultaten från Euro NCAP har presenterats och alla fick fem stjärnor. Bäst av alla blev nya Volvo XC60.

Euro NCAP, eller ”European New Car Assessment Programme”, är ett Brysselbaserat trafiksäkerhetsamarbete mellan några av Europas stater, biltillverkare och frivilliga organisationer. Numera smäller man bilar högt och lågt för att se om krockdockorna mår bra efteråt och i huvudsak gör man det hos Thatcham Research i brittiska Berkshire, en liten bit utanför London.

Det har givit resultat. För tjugo år sedan fanns fortfarande bilar som föll ihop som suffléer när man körde på dem. Det gör det inte längre och det bevisas inte minst av de senaste testresultaten som Euro NCAP basunerade ut i dag. Av åtta testade bilar – sju av dem suvar, för alla nya bilar i dag är suvar – fick samtliga fem stjärnor.

Främst av alla placerade sig nya Volvo XC60 och Matthew Avery, forskningsdirektör hos Thatcham Research, säger att ”det är väldigt sällsynt att ett fordon kan göra så positivt över hela linjen”. Inte nog med att Volvo klarade smällarna bra, utan de aktiva säkerhetssystemen, som autobromsen, utmärkte sig som extra välfungerande.

De andra som också testades, och alltså fick höga betyg, var Citroën C3 Aircross, Mitsubishi Eclipse Cross, Seat Arona, Skoda Karoq, Vauxhall Crossland X, Volkswagen Polo och Volkswagen T-Roc. Åtminstone en av dem hade ju namnet för sig.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com