Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Honda Civic får bara fyra stjärnor av EuroNCAP

Ford Mustang kravlar upp från två till tre stjärnor …

EuroNCAPs stjärnbetyg är en kombination av faktiska krocktester och att bilen har moderna, aktiva säkerhetssystem. Det är två storheter som inte alla biltillverkare mäktar ens 2017.

EuroNCAP smällt ett antal nya bilar i väggen (och stolpen med mera). Resultaten är till stor del förväntade – nya bilar presterar för det mesta bra och har den säkerhetsutrustning som krävs för att EuroNCAP ska utdela de eftertraktade fem stjärnorna.

Men det finns ett par saker som sticker ut i den senaste testomgången.

Dels att nya Honda Civic bara får fyra stjärnor. Det beror främst på att passagerarna (läs krockdockor i barnstorlek) i baksätet fick höga påkänningar på sina bröstkorgar i frontalkollisionen, men även att desamma skyddades dåligt mot pisksnärtskador vid påkörning bakifrån.

Dels att Alfa Romeo Stelvio presterade på nästan samma nivå som Volvo XC90 (2015) vad gäller skydd av dem som färdas i bilen. Är det verkligen en sensation? I ljuset av att italienska biltillverkare var ganska sena på bollen med krocksäkerhet får man åtminstone säga att det är en glädjande uppgift.

Nya Seat Ibiza får beröm av EuroNCAP för att ha en väl utvecklad och väl fungerande autobroms. Opel Insignia, Hyundai i30 och Volkswagen Arteon får också fem stjärnor och i synnerhet den sistnämnda presterade på hög nivå i alla bedömningsmoment.

Slutligen har även Ford Mustang testats på nytt. När den bedömdes tidigare i år blev betyget två stjärnor – ett gravt underkännande.

Nu har Ford uppdaterat Mustang så att bilar som beställs från och med juli 2017 har ett antal säkerhetssystem som standard, främst autobroms som även kan upptäcka fotgängare och filhållningsassistent.

Resultaten från själva krocktestet är hämtade från första Mustangbedömningen och inte någon alldeles upplyftande läsning. Krocksskyddet för vuxna får delbetyget 72 procent och för barn 32 procent. Motsvarande siffror för Seat Ibiza är 95 respektive 77 procent. Förvisso är Ibiza en mindre och lättare bil, vilket kan vara nackdel vid en kollision, men skillnaden i säkerhet är ändå betydande till den lilla tyskspanjorens fördel.

Ford har sedan första testomgången uppdaterat krockkuddarna så att de inte bottnar ur.

Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com