Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så mycket säkrare har bilar blivit på 20 år

Euro NCAP firar 20-årsjubileum med en jämförelse på film.

Det europeiska krocksäkerhetsprogrammet Euro NCAP har varit aktivt i 20 år. Här får vi se hur säkerheten utvecklats under den perioden. Resultatet är slående.

Det var under nittiotalet som andra biltillverkare än Volvo började få upp ögonen för att kunder krävde krocksäkra bilar. Det brittiska transportdepartementet gav då ett transportforskningslaboratorium i uppdrag att starta en verksamhet för oberoende krocktester och sedan 1997 har Euro NCAP krockat bilar hos Thatcham Research väster om London.

Sedan institutet startade sina tester har säkerhetstekniken utvecklats enormt. I videon får vi se två tämligen identiska bilmodeller som skiljts åt av tiden: en Rover 100 från 1997 och en Honda Jazz av i dag. Båda för smälla rakt in i barriären i 65 km/h och för krockdockan som sitter i Rover slutar det inte lyckligt, trots till synes modern teknik som krockkuddar. De hjälper föga när hela takstrukturen hälsar på i hjärnbarken.

Men dockorna i Honda, de kliver ur, borstar av sig dammet och ringer efter en bärgningsbil. Det är symptomatiskt för den utveckling vi har sett, där allt fler tillverkare fäster vikt vid resultaten vid de oberoende institutens tester och använder dem i sin marknadsföring. Allt till gagn för konsumenterna, som allt oftare får se morgondagens ljus även efter en olycka.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com