Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo XC60 styr undan krocken

Delar teknik med Volvo XC90

Nya Volvo XC60 bjuder inte bara på en interiör lik den i sina större syskon. Den har också en finess som räddar dig från krocken.

Så fick Volvo XC60 äntligen avlösning. Det var välkommet, för Volvos mellanklass-suv fyller nio år i dagarna och har börjat kännas mer än måttligt mossig på sistone.

Och vilken smällkaramell nykomligen är, ett sjumilakliv rakt in i vår tid. Enligt Volvos designchef Thomas Ingenlath ska nya Volvo XC60 inte vara dramatiskt annorlunda jämfört med den gamla, utan bara en försiktig förbättring av alla de goda egenskaper som XC60-kunderna har åtnjutit sedan 2008.

Han har fel. Nya XC60 bjuder på linjedramatik på ett sätt som föregångaren aldrig gjorde. Mest iögonenfallande är proportionerna, med den långa motorhuven, den bakåtlutade vindrutan och de stunsigt uppvikta rumpan. Så ser ju inte bilar ut till vardags, i stället ska alla se lika förnuftigt rymliga ut med långt framskjuten vindruta och en slokande näsa i vilket en enorm grill gapar efter uppmärksamhet.

Volvo vågar gå mot formströmmen. Det gäller också på insidan, där inspirationen till möbleringen tydligt hämtats från Volvo XC90. Men här är stilen lite mjukare, lite mer flödande och inte det minsta lik de plastbaljor från kontinenten den ska konkurrera med. I de senaste modellsläppen från märket har den skandinaviska stilen, som Volvo så länge jagat, äntligen fallit på plats.

Ändå ska utrymmena ha förbättrats, särskilt i baksätet. Men så är också den nya XC60 en skvätt större än föregångaren på alla håll utom höjden. Bland tillvalen finns intressanta materialval, varav någonting som ser ut som drivved är ett.

Under skalet finns samma SPA-plattform som 90-serien bygger på, om än i något kortat utförande. Samtliga modeller vid lanseringen kommer att ha automatlåda och fyrhjulsdrift – spakväxlade, framhjulsdrivna varianter lär komma senare – och i motorväg erbjuds en rad olika val, från 190-hästars D4 till laddhybriden T8. Mest intressant är kanske T6, som har en fyrcylindrig bensinmotor med både mekanisk kompressor och turbo, även om dess 320 hästkrafter inte klarar av att rå på systemeffekten hos T8: 407 hästkrafter. Den har i och för sig samma bensinbrännare som T6.

Japp, du läste rätt. Det går alldeles utmärkt att få sin Volvo XC60 med effekter som för bara några år sedan var reserverade för superbilar och månraketer. Inte minst därför är det nog bra att Volvo också kompletterat sin autobroms med en styrassistent som tar över ratten om du håller på att köra in i något. Eller någon.

Volvo Cars

Svänger så att däcken glöder.

Tillverkning och försäljning startar i april och då lär vi också veta hur prisbilden ser ut. Räkna dock med att XC60 kommer att klättra en bit uppåt i prislistan jämfört med hur det har varit – siktet är instället på Audi Q5, BMW X3 och Mercedes-Benz GLC, för att inte tala om nya Range Rover Velar. Ta en glutt på dem om du undrar var Volvo kommer att lägga sig.

Är du ändå inte nöjd? Då får du slå dig ner i soffan och vänta tills i höst, då nya Volvo XC40 väntas begå sin premiär. Då på en ny plattform kallad CMA.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com