Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo XC60 är Årets Bil – i Japan!

Storseger för Volvo på andra sidan jorden.

När juryn i Japan fick rösta om Årets Bil valde de en suv från Sverige. Volvo XC60 knep en åtråvärd titel.

Nyligen blev det klart att Volvo XC40 är en av sju finalister till titeln Årets Bil i Europa. Men juryn brukar rösta patriotiskt och när det ska avgöras i vår har Sverige blott tre av 60 röster, så att Volvo skulle kamma hem segern är knappast särskilt troligt. Ungefär lika troligt som att en Volvo skulle röstas fram som Årets Bil på Andra Sidan Jorden.

Men det är faktiskt precis vad som har hänt. Med bred marginal röstade en jury fram Volvo XC60 som Årets Bil i Japan, långt före Toyota Camry, Suzuki Swift och Honda N-BOX. På andra plats kom faktiskt också en utlänning, BMW 5-serie, men det var ändå långt upp till Volvos poäng.

BMW AG

*mutter mummel*

Och så vitt jag begriper är det bara andra gången sedan utmärkelsen instiftades 1980 som en icke-japansk bil har tagit hem titeln i Japan. Förra gången det hände var när Volkswagen Golf kammade hem segern för fyra år sedan.

Juryn har också en motivering till sitt beslut, men den är på japanska och jag är lite rostig på östasiatiska språk. Google Translate översätter motiveringen så här:

”Balanserade de faktorer som komfort, funktionalitet, körglädje som krävs för modern SUV i en lättanvänd överkomlig kropp på hög nivå. Och vackert interiör och exteriör som gör att det känns som Scandinavia design i alla fall och dess höga kvalitet är superb. Dessutom är förbättringen av Volvo-liknande säkerhetsutrustning också underbar. Uppskattade också uppskattningen av rikligt makttåg inklusive plug-in hybrid.” Bra där, Volvo.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com