Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo XC40 är Årets Bil

Första gången som utmärkelsen går till Sverige.

Vi gissade att en spanjor skulle ta hem titeln Årets Bil i Europa. Men för första gången gick den till en svensk.

Bland alla utmärkelser en bilmodell kan få hör Årets Bil i Europa till de viktigare. Här sitter en jury bestående av journalister från olika europeiska länder och dömer bilar till succé eller undergång (även om det ibland inte riktigt har gått som juryn förutspått).

Därför tar också biltillverkarna utmärkelsen på största allvar. Juryns medlemmar är de som får klämma och känna på bilarna före alla andra och från fabrikernas håll ser man till att stryka dem medhårs. Sedan röstar de jämrans journalisterna ändå efter sina egna idéer. Och det brukar betyda att de tar ett visst mått av patriotism med i sammanvägningen.

Simca

Hur skulle annars Simca 1307 kunna vinna?

Så när juryn i höstas hade vaskat fram sju finalister i kampen om titeln trodde vi att Seat skulle ta hem titeln och att Volvo, med bara tre svenska röster i juryn, skulle få det svårt att hävda sig. Det trots att Volvo XC40 hade mycket som talade för sig: mysig interiör, skön fjädring och tidsenlig terrängplast.

Och tydligen räckte det för att kamma hem segern. Volvo XC40 är Årets Bil i Europa 2018 och det är första gången som det har hänt en svensk (nåja) bil. Volvo XC90 var nära för ett par år sedan när den kom tvåa, strax efter Opel Astra i omröstningen.

Opel

Perfekt för att blockera trappor.

I år var det Seat Ibiza som belade andraplatsen, så helt fel hade vi nog inte i november när vi tippade utgången. Fast då gissade vi inte att BMW 5-serie skulle ta hem tredjeplatsen. Men det gjorde den.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com