Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Årets Bil-finalisterna är klara

Sju kandidater kämpar om titeln.

I mars ska Årets Bil i Europa 2018 utses. Nu vet vi vilka sju finalister som kämpar om titeln och vi bedömer deras chanser.

Årets Bil i Europa är en utmärkelse som faktiskt inte påminner så lite om Rapportredaktionens trofé Årets Svensk, som delades ut åren 1984–1988. Bland pristagarna fanns medicinmannen Refaat El-Sayed, kurdjägaren Hans Holmér och privatdetektiven Ebbe Carlsson. När sedan den misstänkte Palmemördaren Christer Pettersson visade sig toppa kriterierna för utmärkelsen valde Rapport att lägga ner hela spektaklet.

Likheterna med Årets Bil-bucklan är förstås att många av pristagarna senare har visat sig vara, ehum, mer eller mindre oförmögna att upprätthålla den strålglans som utmärkelsen för med sig. Bland de mer flagranta flopparna finns kvalitetskatastrofer som Chrysler-Simca Horizon, Rover 3500 och Citroën XM, bakåtsträvande storsedaner som Ford Scorpio och Opel Omega och, förstås, den spektakulärt innovativa NSU Ro80 som senare skulle visa sig behöva ny motor vid varje tankning.

Audi AG

Men nog såg den tuff ut.

På senare år har väl juryns val varit lite mer sansade. Renault Mégane, Fiat 500, Ford S-Max och Volkswagen Passat, det är säkra val som ingen höjer på ögonbrynen åt. I år var det Peugeot 3008 som kammade hem guldet och det är väl ett tecken i tiden: en bil som nästan ser ut som en suv men som inte är det.

Nu pågår uttagningarna till 2018 års Årets Bil i Europa och nu har juryn vaskat fram sju finalister från en lista om 37 kallade kandidater och så här tror vi om deras chanser när priset offentliggörs i vår:

1. Alfa Romeo Stelvio
Stelvio är en suv, vilket bilar ska vara nuförtiden, och den kommer från Italien som har sex medlemmar i juryn. Så långt är allting väl. Men sedanbrorsan Giulia kom tvåa i fjol och var egentligen samma bil, fast lägre. Så Stelvios chanser bedömer vi som måttliga: en trea.

FCA

Kombibaklucka är förstås praktiskt.

2. Audi A8
Nya Audi A8 är proppad med spännande teknik och Tyskland har sex jurymedlemmar. Kommer de att rösta på Audi? Nej, sist en lyxbil tog hem titeln var 1974 och A8 är inte en suv. Sannolikheten att A8 blir Årets bil: noll.

Audi AG

Audi A8 L med fotmassage i främre ryggstödet.

3. BMW 5-serie
BMW:s nya femserie bygger på en ny plattform men har behållit föregångarens utseende. Evolution har gått före revolution och med tanke på att Passat lyckats med samma recept kanske BMW har en chans ändå. Men vi bedömer ändå inte risken större än en trea.

BMW Group

Är det någon av de här? Nähä.

4. Citroën C3 Aircross
Här har vi en av de starkaste kandidaterna, för C3 Aircross är en suv enligt den nya skolan: en framhjulsdriven småbil som fått tuffa terrängattribut. Sådant tror vi att juryn gillar, särskilt som bilen i övrigt mest är återhållet snäll. De patriotiska fransmännen är dessutom välrepresenterade i juryn, så vi ger C3 Aircross en fyra.

Groupe PSA

Fikapausvarnare är standard.

5. Kia Stinger
Japp, den nya sportsedanen från Kia är en av finalisterna och det är välförtjänt. Men eftersom den inte är från Europa, den inte är en suv och den inte är särskilt mellanmjölkig kan den inte bli Årets Bil. Chansen är ett av fem.

Kia Motors

Men en köttig körupplevelse bjuder den på.

6. Seat Ibiza
Här är en Volkswagen Polo på spanska. Vad betyder det? Jo, att den får både de tyska och spanska jurymedlemmarna med sig, inalles tolv stycken. Dessutom är den en bra och trevlig småbil. Det enda som ligger den i fatet är avsaknaden av terrängplast, men den här tror vi ändå kammar hem segern: en femma, alltså.

SEAT, S.A.

Den ser ju till och med ut som en Polo.

7. Volvo XC40
Den senaste Volvomodellen har faktiskt oväntat mycket som talar till dess fördel. Terrängplasten sitter där den ska och formerna är alldeles lagom utmanande. Dessutom tror vi att juryn uppskattar både den mysiga interiören och den bekväma fjädringen. Men Sveriges tre jurymedlemmar förslår inte mot Seats laguppställning. Det blir en fyra.

Volvo Cars

Ännu har ingen Volvo kammat hem titeln.

Så, där har ni våra stalltips. Vilken som blir Årets Bil i Europa 2018 kommer att tillkännages i samband med bilsalongen i Genève i början av mars nästa år och då lär vi få äta upp vår ord. Förlåt, vilken jag själv skulle välja? Den nytillverkade Jaguar XKSS, förstås.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com