Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Renault Mégane R.S. är trolleri

Les Ulis trollkarlar lovar magi även i nya generationen.

Den senaste generationen av Renault Mégane R.S. handlar förstås om lika mycket tekniskt trolleri som tidigare.

Det gamla Persiens magosher, innan området slukades av det akemenidiska riket, var präster som såg till att hålla världsalltets högsta väsen, Ahura Mazda, på gott humör. De var mäktiga trollkarlar som behärskade astrologi och alkemi och utan dem skulle vi inte ha något ord för magi.

Och i rakt nedstigande led från dem har vi i dag Renault Sport, trollkarlarna i Les Ulis som inte bara tämjde turboaggregatet och besegrade de onda drakarna i Formel 1, utan också genom åren förvandlat moderbolagets allra mellanmjölkigaste modeller till skarpa redskap för att strimla sportbilar på världens grymmaste racerbanor.

För det de gör där i Les Ulis trotsar all beskrivning. Ur den förra generationen Renault Mégane, en rätt degig bil i största allmänhet, fick man fram en maskin som kunde sätta Porsche på plats och nuförtiden är den ett självklart val för envar som söker någonting att köra väldigt fort runt en bana.

Nej, den försökte aldrig hävda sig med smällare och fyrverkerier – i vardagstrafik var gamla Renault Mégane Renault Sport, eller R.S. då, en ganska sval upplevelse som lätt misstogs för att vara tråkig. Men när den fick dansa på slak lina var den en balanskonstnär av sällan skådat slag – bättre på att döda storvilt än på att skryta om det i baren, så att säga.

Och nu har Renault Sport krönt sin tronarvinge, fullt logiskt eftersom Renault presenterade en ny generation mellanmjölk, förlåt, Mégane, för exakt ett år sedan. Nya Renault Mégane Renault Sport har snott motorn från sportbilen Alpine A110 och med lite väss lämnar den numera 280 hästkrafter.

Precis som tidigare finns fullt av trolleri i hjulupphängningarna och man kan fortfarande få sin Mégane R.S. i Sport- eller Cup-utförande, där den senare bland annat har en differentialbroms mellan framhjulen som gör det lättare att få ner kraften i backen.

Heter den då Renault Mégane Renault Sport Sport?

Till nyheterna hör att man numera kan beställa sin R.S. med dubbelkopplingslåda, om man inte gillar att spaka själv, och hjulen kan svänga även där bak. Japp, bakhjulsstyrning ingår och den ska se till att bilen blir ännu bättre på att ta sig runt kurvor. Om det nu är möjligt.

Men nu hör jag hur du tänker: inte kan väl den där spöa nya Honda Civic Type R? Nej, kanske inte. Tur då att Renault har en Trophyversion i bakfickan. Den kommer nästa år, har 300 hästkrafter jämt och kommer förmodligen att äta uppstickare till frukost, med smör på.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com