Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Renault Sport firar 40 med rekordstark Clio

Målet var en konceptbil med unik och enastående prestanda

Det var för att fira sitt 40 års jubileum som Renault Sport med stolthet täckte av konceptbilen Renault Clio R.S. 16 i samband med F1-helgen i Monaco.

Med nya arbetsmetoder och ett team med erfarenhet både från motorsportsvärlden och tillverkning av vanliga bilar så tog det endast fem månader att ta fram den starkaste prestandabilen någonsin från Renault Sport.

På bara fem månader har teamet från Renault Sport gjort den galna idén till verklighet, vilket innebar att sätta en 275 hästars 2-liters turbomotor med hela 360 Nm vridmoment under huven på en liten Clio RS.

– Vårt mål var att tillverka en konceptbil med unik och enastående prestanda. Att tillverka en Clio R.S. som drivs av vår mest potenta motor från Mégane R.S 275 Trophy-R; 2,0 liters turbo och 275 hk med ett maximalt vridmoment på 360 nM var en mycket tilltalande idé när vi först började planera och vi var helt enkelt tvungna att göra det möjligt, säger Patrice Ratti, VD för Renault Sport Cars och ledare för projektet.

Det var en stor utmaning för teamet att hitta lösningar för att få plats med motor, växellåda och kylsystem som kommer från den större Mégane RS 275 Trophy R. Avgassystemet ändrades också som en funktion i den potenta motorn medan upphängningen konstruerades om för att matcha bilens prestanda. Det rätta ljudet var också viktigt och de valde dubbla avgasrör från Akrapovic.

Design- och konstruktionsteamet lyckades framgångsrikt arbeta med de begränsningar som Clio RS 16 projektet innebar för att tillverka en uttrycksfull och sportig hållning. Karossen gjordes 6 mm bredare och bilen 19-tums hjul och ett optimerat kylsystem. Resultatet förstärks av en rutmönstrad ljussignatur från LED R.S VISION med exklusiv reflektorteknik.

Foto: Renault
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com