Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Renault återupplivar ytterligare klassisk modell

Tidigare i år år presenterades nygamla Renault 5

Större
Stäng
  • Foto: Wikimedia commons
    Foto: Wikimedia commons
  • Foto: Wikimedia commons

2023 ska Renault åter börja sälja Renualt 5. Nu kan den franska biltillverkaren vara på gång att återuppliva ytterligare en klassisk modell. 

För en tid sedan berättade Bytbil att Renault ska återlansera den ikoniska modellen Renault 5, som elbil. Modellen ska börja säljas 2023. Nu kan ytterligare en klassisk modell återupplivas, skriver Autocar.

Renault 5 kommer vara en av sju elbilar, varav fyra personbilar och tre kommersiella fordon, som den franska biltillverkaren kommer lansera de kommande fem åren. 

Nu kommer det uppgifter som antyder att Renault kommer lansera Renault 4, som elbil, och modellen ska börja säljas 2025. En källa bekräftar för publikationen att så är fallet. Renaults vd ville inte bekräfta uppgifterna, men medgav samtidigt att åtminstone en modell kommer återupplivas i framtiden. 

Enligt Autocar kommer Renault 4 baseras på samma CMF-B elbilsplattform som Renault 5. Även om båda kommer vara i B-segmentet och ha en retrodesign, så kommer de framställas på olika sätt. 

LÄS MER: Renault öppnar upp för försäljning av utsläppsrätter

Renault 4 producerades mellan 1961 och 1994 och såldes i mer än åtta miljoner exemplar. Bilen designades för att användas som ett mångsidigt nyttofordon i Frankrike. En modern tolkning av 4s filosofi kan resultera i en liten elbil, exempelvis som en kompakt crossover, och skulle på så sätt skilja sig från den lite mer sportigare, halvkombin Renault 5. 

Eftersom Renault 5 lanseras 2023, och Renault 4 2025, kommer de i praktiken fungera som ersättare till Renault Zoe, som uppdaterades rejält 2019. Men det är också möjligt att de till en början säljs samtidigt, eftersom Zoe riktar in sig på instegsköpare, medan 4 och 5 siktar in sig på mer nischade kunder. Även dessa uppgifter förnekades av Renault. 

– Är 5 slutet på Zoe? Svaret är nej, eftersom Zoe är den bäst säljande elbilen i Europa. Det skulle vara dumt att stoppa bilar som är bästsäljande i sitt segment, säger Laurens van den Acker, designchef för Renaultgruppen, till Autocar. 

Renaults satsning på elbilar startar nästa år med Mégane eVision nästa år, och de kommer även lansera en andra elbil i C-segmentet om två år, baserad på samma CMF-plattform som Mégane. Dock har det inte framkommit några fler detaljer där.

LÄS ÄVEN: Uber storsatsar på el – tecknar avtal med Renault/Nissan

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com