Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så ser Renaults plan för framtiden ut

Renault Zoe får gå i välförtjänt pension

Större
Stäng
  • Foto: Renault
    Foto: Renault
  • Foto: Renault

Renault har anammat sin elektriska framtid fullt ut och ska tillverka en mängd med elektriska modeller de kommande åren. 

I början av året berättade Bytbil om att Renault skulle satsa mer och mer på elektrifieringen och av sina modeller, och däribland återuppliva den klassiska Renault 4. 

Nu har den franska biltillverkaren utrönat hur deras strategi verkligen kommer se ut. En aggressiv taktik där de ska ska lansera flera elbilar de kommande åren, rapporterar Automotive News Europe. 

Fram tills förra året var Renault Zoe den franska biltillverkarens enda elbil. Då hade redan konkurrenterna Peugeot och Opel lanserat de renodlade elbilsversionerna av Peugeot 208 och Opel Corsa, plus att Volkswagen var på gång med ID.3. och ID.4. 

Förra året anlände Dacia Spring och Renault Twingo ZE. Dock kommer de kommande modellerna att utformas som verkligen renodlade elbilar. I början av nästa år kommer Megane-e lanseras och baseras på Renault-Nissans CMF-EV plattform med en räckvidd på 45 mil. Den kommer följas upp av en crossover. 

LÄS MER: Renault följer efter i Volvos hjulspår

2024 försvinner Renault Zoe och ersätts av den lilla halvkombin Renault 5. Den kommer baseras på en elektrisk plattform som bland annat tar många komponenter från den benfinltiga CMF—plattformen som ligger till grund för Renault Clio, Renault Captur och även Dacia Sandero. Den kommer även användas till Renault 4ever, som antagligen kommer ha en crossover-design, och inspireras av Renault 4 från 1961. 

För tillfälle har Renault två elektriska skåpbilar, Renault Kangoo och Renault Master. Den franska biltillverkaren har planer på minst en ny modell. 

För Alpines räkning så kommer de avveckla den nuvarande A110 som enbart har en förbränningsmotor, och kommer istället skapa en sportbil tillsammans med Lotus, något som Bytbil tidigare har skrivit om. De ska även utveckla en halvkombi som inspireras av Renault 5, samt utveckla en suv som antagligen kommer ha flera elmotorer för att erbjuda bra köregenskaper. 

LÄS ÄVEN: Vändningen: Mitsubishi kan stanna kvar i Europa

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com