Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo XC60 är Årets Bil i Världen

Stor utmärkelse för liten tillverkare.

Svensk-kinesiska Volvo har medvind. I går tog man hem en prestigefull titel och det är den fjärde på fyra månader.

Om man gjorde ett naturprogram om biltillverkarnas värld skulle Göteborgsbaserade Volvo Cars vara en kanin som gömmer sig i sin arktiska håla och inte ens Zhejiang Geely, som är kaninflockens ledare, skulle ha särskilt mycket att sätta emot de stora köttätarna: Toyota, Volkswagen, Hyundai, General Motors, Ford, Renault-Nissan …

De ligger där ute på savannen, tuggar emellanåt i sig en Mitsubishi och mäter sina krafter mot varandra. Det gör de genom att jämföra utmärkelser och den som har flest vinner. Och det brukar inte vara gräsätarna som tuggar i sig de största troféerna. Så funkar inte näringskedjor.

Men de senaste månaderna har lilla Volvo dragit igenom hela branschen som en tornado och dammsugit marknaden på pokaler, mitt framför näsan på de stora, hungriga rovdjuren. I december blev Volvo XC60 Årets Bil i Japan och sedan blev den Årets Suv i Nordamerika. Volvo XC40 blev Årets Bil i Europa och Volvos VD Håkan Samuelsson utnämndes nyligen till Årets Bilperson i Världen. Kaninen blottade huggtänder.

Grr.

Och nu har den slitit ännu ett stycke kött ur sidan på de stora. Volvo XC60 utnämndes i går till Årets Bil i Världen vid en ceremoni på den pågående bilsalongen i New York. Valet gjordes av en jury bestående av 82 journalister från 24 länder och de valde Volvo framför bidrag som BMW X3, Mazda CX-5 och Volkswagen T-Roc, för att bara nämna några. Förvånande nog var det inga amerikaner med på listan, om man inte betraktar Toyota Camry som amerikansk.

Så där har ni det. Kaninen, Oryctolagus cuniculus, är ett fruktat rovdjur som smyger sig på sina byten och biter när de minst anar det.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com