Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos nyhet: Billigare XC60-laddhybrid - och ännu mildare S60-hybrid

Här är de nya modellerna inför årsmodell 2021

Nu släpper Volvo en billigare XC60 laddhybrid: T6 Twin Engine.
Dessutom slutar Volvo att sälja S60 och XC60 med dieselmotor i vissa länder – men i Sverige blir de kvar.
Volvo S60 kommer nu i en ny billigare instegsmodell med mildhybridmotor: B3.

Volvo siktar i år på att sälja 20 procent laddhybrider för att undkomma klimatböter på flera miljarder kronor från EU. För att klara de målen släpper Volvo nu en något svagare och billigare laddhybrid i form av Volvo XC60 Recharge T6 Twin Engine. Volvo XC60 är Volvos viktigaste modell och står för mer än en fjärdedel av företagets försäljning.

Tidigare har det endast funnits T8 Twin Engine till XC60 med hela 390 hk, men nu kommer en instegshybrid med lite mindre bensinmotor på 253 hk och en elmotor på bakaxeln på 87 hk. Total systemeffekt blir 340 hk. Bilen får samma batteri på 11,8 kWh och samma elmotor som den dyrare T8, så det enda som skiljer är en aningen långsammare acceleration. Toppfarten är numera 180 km/h för alla Volvomodeller.

Priset i Sverige på nya T6 Twin Engine blir enligt Volvo från 570 000 kr, samma pris som T8 Twin Engine haft tidigare, som troligen får sitt pris justerat uppåt. Men den exakta prisbilden lär klarna när bilarna kan byggas på Volvos hemsida inom kort.

I vissa europeiska länder som Nederländerna slutar nu Volvo att sälja XC60 med dieselmotorer helt och hållet. Men i Sverige finns de kvar än så länge.

– Vi introducerar T6 laddhybrid för XC60 med modellår 21. Den går att beställa redan nu, men går att bygga i konfiguratorn från och med fredag. S60 på nuvarande plattform har aldrig funnits med dieselmotor, utan enbart med bensin från starten. XC60 med dieselmotor finns kvar för modellår 21, säger Karin Wik, pressansvarig på Volvo Cars i Sverige.

I stället är det bensindrivna mildhybrider för Volvo S60 som gäller. Det kommer också en ny B4 mildhybrid i stället för tidigare T4 till XC60.

När det gäller S60 så lanseras den nu i en ny instegsmodell med milhybrid. Volvo S60 B3 får 163 hk från en fyrcylindrig turbomotor med mildhybridteknik. Priset för den svenska markanden är ännu inte släppt. De gamla T4- och T5-alternativen försvinner och ersätta av mildhybriderna B4- och B5. Sannolikt kommer mildhybriderna även att lanseras till Volvo V60 inom kort.

Volvo S60 är en stor succé i sitt segment ute i Europa. I Nederländerna som är ett av Volvos starkaste fästen i Europa är den nu den populäraste bilen i sitt segment och säljer bättre än både BMW 3-serie, Audi A4 och Mercedes C-klass.
Fakta Volvo XC60:s billigare laddhybrid
Volvo XC60 finns nu också som en bensin mildhybrid B4 och som en Recharge T6 AWD Plug-in hybrid. Det betyder billigare laddhybrid, men de svenska priserna är ännu inte släppta. Med ett CO2-utsläpp på 42 gram är både Recharge T6 och T8 AWD klimatbonusbilar och ger miljöbilsrabatt som förmånsbilar.

B4 Momentum är den nya grundmodellen för Volvo XC60 och ersätter T4.

Fakta om Volvo S60:s nya grundmotor
Mild bensinhybridmodellerna B3, B4 och B5 i Volvo S60 är nya. En integrerad startmotor i detta hjälper bensinmotorn med lägre bränsleförbrukning och lägre CO 2 -utsläpp. Den nya 4-cylindriga basmotorn B3 har en effekt på 120 kW (163 hk) med ett maximalt vridmoment på 265 Nm. Bensinmotorn stöds av mildhybridsystem som ger 10 kW (14 hk) och 40 Nm extra dragkraft för stöd under acceleration. Automatisk cylinderavstängning används också för att begränsa bränsleförbrukningen.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com