Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota Tj Cruiser har plats för allt

Konceptbil med lådform har många användningsområden.

Inför bilsalongen i Tokyo visar Toyota upp en fyrkantig konceptbil. Den ska kunna användas till allt.

Tokyos bilsalong brukar vara en bilfest av rang, en enorm lekstuga för frisläppta ingenjörer från den uppåtgående solens land. Om vi européer tävlar om att överträffa varandras förbrukningssiffror så utmanar japanerna sig med att skapa de mest spektakulära framtidsfantasier.

Japans största biltillverkare Toyota satsar stort och kommer i år att ta med sig ett kartongkoncept. Jajamensan, kronjuvelen i den japanska bilindustrin orkade inte rita mer än en fyrkant och klämma dit några cirklar. Sedan var det klart.

Resultatet heter Toyota Tj Cruiser, där ”T” står för toolbox, alltså verktygslåda, och ”j” står för joy, eller glädje. Tanken är att Tj Cruiser ska kunna användas både av yrkesmänniskor och av helgfirande strandraggare. Eller ja, kanske snarare att yrkespersoner tar sin businessbil ut på privata äventyr till helgen.

Skulle det vara någonting nytt, eller?

Och i det sammanhanget får ju faktiskt formerna en förklaring. En stor flyttkartong får man plats med att göra det mesta i. Sex fåtöljer i tre rader går att fälla ner i golvet så att man får en bil med en helt platt lastyta.

Kanske bör man inte fälla ihop förarstolen förstås, men åtminstone fem säten kan maka på sig för att göra plats för verktygsskåp, surfbrädor och madrasser. Och när man har fällt ner är golvet fullt av lastöglor. Fiffigt, Toyota.

Eftersom Toyota byggt bilen på samma plattform som den senaste Prius kan vi förvänta oss diverse hybridvarianter, om Tj Cruiser skulle sättas i produktion. Men till dess, Toyota, kan vi väl försöka göra någonting åt den där fronten? Annars kommer ni att skrämma iväg strandens alla solbadare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com