Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Land Rover Discovery satsar på familjen

Femte generationen full av smarta lösningar

Sjusitsig flexibilitet och full terrängförmåga utlovas när Land Rover släpper den femte generationen Discovery. Och den har bantat. Rejält.

Äntligen har Land Rover dragit skynket av nya Land Rover Discovery, den femte generationen i ordningen sedan modellen introducerades i oktober 1989. Förändringarna är större än någonsin, både vad gäller form och teknik.

Designstudien från 1986 hade ingen form alls.

Designstudien från 1986 hade knappt någon form alls.

Den kanske största nyheten, bortsett från att föregångarnas fyrkantiga former kastats på soptippen, är att Discovery numera bygger på aluminiumplattformen D7 från senaste Range Rover. Det betyder att Discovery har bantat – håll i dig – snudd på ett halvt ton jämfört med föregångaren.

– I'm outta here!

– I’m outta here!

Land Rover lovar att nya Discovery ska klara av terrängkörning på det sätt man förväntar sig av en Land Rover. Fyrhjulsdrift med hög- och lågväxel är väl förväntat. Dessutom klarar systemet av att skicka kraften till det hjul som bäst behöver den.

Vadningsdjupet är 90 cm och luftfjädringen medger en fjädringsväg på upp till en halvmeter. En rad olika elektroniska hjälpfunktioner ser till att klättring upp och ned för bergssidor blir en baggis. Många använder Discovery som dragbil och därför finns funktioner som hjälper till med rakt fram-stabilitet, backningsstöd och till och med kontroll av att släpvagnens alla lampor fungerar.

Men nya Discovery ska också vara en hyvens familjebil. Tre sätesrader med stolsvärme och fem isofixplatser lockar storfamiljen och smart fällbarhet ska locka lastbehövande. Här finns mobilintegration och autobroms och allt annat man kan förvänta sig. Och mugghållare som ska klara av tvålitersflaskor.

På motorsidan finns fyr- och sexcylindriga dieslar liksom en bensinsexa, allihop kopplade till en åttaväxlad automatlåda. Nya Land Rover Discovery kommer att finnas till försäljning från våren 2017 och kommer att kosta från 523.900 kr.

Foto: Land Rover
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com