Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Toyota Land Cruiser i retrostil

Toyota har gett sin ikoniska fyrhjulsdrivna bil ett rejält lyft. Retrodesignen av Land Cruiser inkluderar en ny plattform, ny dieselmotor och en kommande mildhybrid.

TEXT Morten B. Bek

FOTO PR

Det finns bilar som glöms bort efter några år. Och så finns det ikoner. Bilar som utvecklas för att hålla sig relevanta över tid. Bilar som är i kontinuerlig produktion i många decennier. Ford Mustang och Land Rover Defender. Två ikoner.

För Toyota är kanske den största ikonen Land Cruiser, ett stort fyrhjulsdrivet fordon. Den är inte bara ikonisk för sin ålder, utan också för sin image som en oförstörbar arbetshäst.

Land Cruiser föddes för 72 år sedan och BJ-modellen har sålts i mer än 11 miljoner exemplar genom åren. Det är om du räknar med Lexus, GX och LX, som vi i Europa inte har någon relation till.

Den största förändringen för Land Cruiser på årtionden är på väg. Toyota har förnyat sin kärlek till sitt fyrhjulsdrivna fordon genom att dra ut alla stoppklossar. En ny retrodesign som väcker minnen från 70-80-talsutgåvorna och en helt ny GA-F-plattform med en fortsättning på chassiramen.

Elektrisk servostyrning

Med sin retrodesign ser Land Cruiser ut som en bil som kan skapa ett nytt kultfölje. Vi kan tänka oss att folk köper den bara för designen. På de flesta bilderna på den här sidan är det en First Edition, den första varianten som kommer till Europa i 3 000 exemplar. Den har fyrkantiga strålkastare med runda linser, typiska för äldre Land Cruisers. Den grå standardmodellen på de andra bilderna har, liksom senare generationer, avlånga rektangulära strålkastare. Det är mycket ovanligt att en biltillverkare använder så olika strålkastare för samma modell på detta sätt.

Plattformen är, som redan nämnts, en innovation. Under den 492 cm långa karossen finns GA-F-plattform med ny chassiram som gör bilen 30 procent mer vridstabil än sin föregångare. Själva ramen är till och med 50 procent styvare.

Fram till nu har Land Cruiser haft ett styrsystem, först utan servoassistans och senare ett hydraulsystem. Med den nya plattformen har Land Cruiser energibesparande elektrisk servostyrning, vilket möjliggör integration med många fler elektroniska system.

För första gången ingår också en elektroniskt styrd rullningsstabilisator. Denna kan stängas av vid behov vid körning i terräng.

Ny dieselmotor kommer som mildhybrid

Toyota introducerar också en helt ny 2,8-liters dieselmotor med en effekt på 204 hästkrafter. Med den kan Land Cruiser dra 3 500 kilo. Den kommer att vara först ut på marknaden när bilen är klar 2024. 2025 kommer den första elektrifierade Land Cruisern någonsin.

Det kommer inte att vara en plug-in hybrid, utan en mildhybrid, där dieselmotorn är ansluten till ett mildhybridsystem med ett 48-voltsbatteri. Detta kommer sannolikt att gynna både prestanda och förbrukning.

Interiören visar också stora förändringar. Mer lyx, men utan att förlora något av robustheten. Stora skärmar och möjlighet till ett kamerasystem som inte bara kan se hela vägen runt bilen, utan även under den. Land Cruiser kommer med fem eller sju säten, och First Edition-modellen kommer att förbeställas i Sverige i oktober i år.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com