Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första körningen: BMW i7 M70 - en lyxbjässe med 1 100 Nm

Att BMW i7 är bekväm och extremt lyxig vet du redan. Nu är den också svindlande snabb med M-utrustning, 660 hästkrafter och 1 100 Nm. Vi tar den första körningen i lyxmonstret BMW i7 M70.

TEXT Simon Hallenslev
FOTO BMW PR

Bytbil har ett samarbete med danska Bilbasen, som var inbjudna till Portugal av BMW Danmark.

BMW i7 är en bil i ministerklassen. Den är byggd för att viktiga vuxna ska kunna svara på mejl från det tysta lugnet i baksätet. 

Som ministerbil är BMW i7 spektakulär, men det är först nu som den förvandlas till en riktig mirakelverkare. De bayerska bilbyggarna försöker utmana fysikens lagar på sitt vanliga sätt. Därför utrustar de den 2,7 ton tunga ministersläden med M-utrustning, 660 hästkrafter och 1 100 Nm.

Trots att i7 M70 inte är en renodlad M-modell är den den mest kraftfulla elbilen i BMW:s sortiment, och jag har äran att testa den på vägarna utanför Lissabon.

5 meter fotnot

Det är faktiskt BMW i5 som är huvudnumret vid presentationen i Portugal och det är den som Bilbasen är inbjuden att se på plats. Det är bara svårt att sätta den 5,4 meter långa bayerska bråkstaken i bakgrunden.

Även om BMW i7 M70 med en prislapp från 1 872 100 kronor, är reserverad för den övre medelklassen, och därför betydligt mindre relevant än den eldrivna 5-serien, gör den sitt för att stjäla lite uppmärksamhet vid presentationen. Bland annat med sina galna specifikationer.

Den har ett batteri på 101,7 kWh som matar en elmotor med 258 hästkrafter på framaxeln och 489 hästkrafter på bakaxeln. Detta ger totalt 1 100 Nm(!), vilket med launch control ger en acceleration från 0 till 100 km/h på 3,7 sekunder.

För att utnyttja kraften har BMW utvecklat ett M-specifikt system för styrning av fyrhjulsdrift, styrning och stötdämpare. Lägg därtill att i7 M70 har en adaptiv M Sport luftfjädring, som förutom aktiv stabilisering även ger fyrhjulsstyrning.

Mirakelmakaren

BMW i7 M70 är 6,5 cm bredare än en Toyota Land Cruiser och väger ungefär lika mycket. Det är fakta som ger undertecknad en klump i halsen när jag står framför en superkurvig kustväg med betongpelare som enda försvar mot ett stenigt stup.

Lyckligtvis förvandlas klumpen i halsen snabbt till ett leende, eftersom den tidigare nämnda M-magin gör i7 M70 till en mirakelverkare. BMW i7 M70 kan kastas runt som om den helt har glömt bort sin egen tyngd. Det borde helt enkelt inte vara fysiskt möjligt för en bil på 2,7 ton att röra sig så här.

Landsvägarna runt Lissabon är som gjorda för en hot hatch, men lyxlimousinen känns inte malplacerad. Endast bredden känns av, när jag ibland stöter på mötande som kör i häpnadsväckande 90 km/h som är skyltat på sträckan.

Mycket av den imponerande dynamiken kan tillskrivas den aktiva fyrhjulsstyrningen. i7 M70 tar sig an de portugisiska kurvorna på ett sätt som mycket mindre bilar bara kan drömma om. 

På de linjära sektionerna som förbinder de snäva kurvorna är du lika imponerad av det tryck som bilen ger. BMW i7 M70 hanterar vridmoment och traction control på ett sådant sätt att hjulen griper tag i asfalten som vassa klor, så att kraften kan utnyttjas fullt ut. 

Svävar som en fjäril…

…sticker som ett bi! Precis som Muhammed Ali sa. För när jag är klar med att utmana ödet på de smala vägarna lämnar jag över ratten till min co-pilot och sätter mig tillrätta i baksätet, där i7 fortfarande är som bäst – som en sammetslen fjäril.

Även om accelerationsljuden från Hans Zimmer i högtalarna är roliga när du kör snabbt, är det bäst att stänga av dem när du cruisar. Då blir kupén i BMW i7 M70 som en vakuumkammare, där vindbruset kommer in först när hastigheten blir olaglig.

Ställ in allt på komfort och du kommer snabbt att glömma hur enkelt den just har färdats på en slingrande kustväg. Särskilt när du ställer in baksätet på liggande loungeläge, slår på 31,3-tumsskärmen med 18 Bowers & Wilkins-högtalare och låter dig underhållas.

Den främre raden är inte en dålig plats att vara på om privatchauffören har en sjukdag.

Pricken över i:et i M70 är dock de automatiska dörrarna som gör att privatchauffören bara kan hoppa in och köra. Om du har din i7 M70-nyckel i din telefon öppnas dörren automatiskt när du närmar dig – utan att du behöver öppna bilen bredvid. Och ja, det är precis så arrogant som det låter.

Är det vettigt?

Nej, det är det inte. Åtminstone inte i vår del av världen. Med ett pris från 1 872 100 kronor kommer kunderna knappast att köa hos återförsäljarna. Det är snarare hos återförsäljarna i Dubai som folkmassorna kommer att samlas.

Den är så dekadent och bekväm och den också häpnadsväckande snabb och kapabel på slingrande vägar. BMW gör det inte för att det är vettigt, de gör det för att de kan, och genom att göra det har de skapat en mirakelverkare till lyxbil.

BMW i7 M70

Motor: Två elmotorer (fram och bak)

Effekt: 659 hk / 1 100 Nm

0-100 km/h: 3,7 sekunder

Topphastighet: 250 km/h

Batterikapacitet: 101,7 kWh

Räckvidd: 488-560 kilometer

Förbrukning: 18,2-20,8 kWh/100 kilometer

Laddningskapacitet: 205 kW

Mått (L/V/H): 539/195/154 cm

Vikt vid start: 2 770 kilo

Bagageutrymme: 500 liter

Pris: från 1 872 100 kr  (i7 eDrive50 tillgänglig från 1 321 100 kr)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com