Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota GR Super Sport Concept är nästan en racer

Showbil visar Le Mans-racerns innanmäte.

Den senaste konceptbilen från Toyota är en racerbil med ett tunt lager smink. Under skalet händer spännande saker.

Toyota är tryggheten själv. De går bara sönder när de förväntas göra det och det beror förstås på att hela företaget är uppbyggt kring TPS eller Toyota Production System, ett förhållningssätt som går ut på att varje problem som uppstår måste åtgärdas vid roten.

Så därför fortsätter din gamla Corolla att rulla år efter år, eftersom varje komponent och system testats och testats igen tills allting har hållit ihop. Vad din gamla Corolla däremot inte gör är att rulla in i evigheten med någon särskild spänst. Säga vad man vill om den, men särskilt snabb är den inte.

Men om Toyota är vägarnas svar på havregrynsgröt gör de tvärt emot i racing. Ett av motorsportens allra mest spektakulära haverier fick vi se i Le Mans 2016, när Kazuki Nakajima parkerar ledarbilen vid sidan av banan blott ett varv före målgång. Ett elfel satte stopp för Toyotas seger den gången. Porsche tackade och tog emot.

I fjol gick det inte mycket bättre. Under kvalet satte man visserligen den snabbaste varvtid som noterats sedan banan byggdes om 1990, så farten fanns där. Men det gjorde inte tillförlitligheten och den enda Toyota som gick i mål gjorde det på åttonde plats.

Så man kan fråga sig i vilket fack Toyota har valt att stoppa sin senaste konceptbil i. Är den trygg och tråkig, eller snabb och spröd? Av bilderna att döma är den det senare, för avklädd i bara mässingen avslöjar den sitt arv från tävlingsbilen TS050. Just det, bilen som plågats av eviga haverier i Le Mans.

Toyota

Skulle valt Corolla i stället.

Toyota GR Super Sport Concept är en slags hyllning till Le Mans-racern, men också en reklampelare för huliganverksamheten GR. Den är inte en gatbil och inte heller en tävlingsbil, även om den har lånat det mesta av tekniken från TS050. Det går inte ens att köpa, till skillnad från så många andra inte-en-gatbil-och-inte-en-tävlings-bil-bilar. För den är bara ett koncept, en utställningsbil som ska locka våra trånande blickar.

Och det funkar väl sådär, för formgivningen är rätt trött. Nog ser Toyota GR Super Sport Concept ut som en klossigare version av Le Mans-racern och någon särskild superbilsfantasi anar man inte.

Det är inte förrän man lyfter på skalet som det verkligt intressanta syns och här ser man också skillnaden mellan en tävlingsbil och en gatbil. Till skillnad från alla vattenkammade superbilar som ska falla miljonärer i smaken har Toyota GR Super Sport Concept inte en tanke på att visa sina borstade och blekta tänder i perfekta rader. Nej, för att åka fort krävs bara att man har räknat rätt och inte hur snyggt man har ställt upp problemet.

Vad som vid första anblicken ser ut som tvätthögen i badrummet är egentligen ett noga uttänkt system av blodådror och andningsorgan, allting för att mata den stora muskeln bakom ryggen med alla de näringsämnen den behöver.

Den, motorn alltså, är för övrigt en 2,4-liters V6-motor med dubbla turboaggregat som tillsammans med elmotorer i en hybridkonfiguration lämnar 1.000 hästkrafter. Man ser inte mycket av den på bilderna där den sitter inskrynklad mitt i den minimalistiska kolfibermoncoquen, dold bakom slangar, kylare och rör.

Så ser alltså en tävlingsbil ut och det går alldeles utmärkt att slå ihjäl en bra stund bara på att studera alla detaljer. Synd bara på att karossen i sig inte är lika lockande. Eller som britterna säger: ”nice legs, shame about the face”.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com