Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota frestar med hyperbilskoncept

Hyllar tveksamma framgångar i Le Mans.

GR Super Sport Concept ska ta Le Mans till gatan. Frågan är om det kan bli fråga om produktion.

Efter 23 timmar och 57 minuter sänker ledarbilen farten precis på mållinjen och ställer sig vid sidan om banan. Först tror vi att Kazuki Nakajima helt enkelt tagit fel på varvräkningen och misstagit sig om segern. Men snart står det klart att Nakajima och Toyota besegrats av ett elfel blott ett varv från målgång i det prestigefyllda 24-timmarsloppet i franska Le Mans.

Porsche tog hem segern, precis som de gjorde i år trots att Toyota den gången var snabbast av alla i kvalet och därmed är Porsche med marginal också den tillverkare som har flest Le Mans-segrar i portföljen, 19, med Audi efter som ligger på 13. Toyota har noll, trots flera seriösa försök.

Toyota

Där 2016 var det mest seriösa.

För att fira sin serie av nästanvinster kommer Toyota att visa en konceptbil kallad GR Super Sport Concept (där GR står för racingäventyret Gazoo Racing). Det handlar om en gatlegal variant av Le Mans-racerbilen TS050, eller åtminstone en tolkning av den.

Premiären kommer att ske i januari nästa år, på Tokyo Auto Salon som annars mest brukar visa upp trimfirmornas mest spektakulära modifikationer. Mer än så vet vi inte i dagsläget, men vi lät åtminstone vår ivrige illustratör försöka få fram några detaljer ur bilden som Toyota släppt.

Bytbils illustratör/Toyota

Det gick så där, som vanligt.

Vi kan i alla fall utröna att Toyota GR Super Sport Concept tycks vara samma andas barn som Mercedes-AMG One, en bil som tar sin utgångspunkt i tävlingsbilen men som anpassats till användning på gatan. Därmed kan vi nog också misstänka att drivlinan kommer att vara av Le Mans-mässig hybridtyp och att passagerarutrymmet kommer att vara krångligt att ta sig in i.

Om det kommer att bli fråga om någon produktion är fullständigt oklart, men med tanke på hur populärt det är med superbilar nuförtiden är det inte alldeles otänkbart. Om inte annat så för att ge Toyotas varumärke lite skjuts.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com