Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Äntligen premiär för BMW 8-serien

Klassiska GT-former i BMW:s senaste coupé.

Över ett år har gått sedan konceptbilen visades. Nu får vi äntligen se hur produktionsbilen kommer att se ut.

Man vinner inte i Le Mans. Le Mans låter dig vinna. För Toyota blev den urgamla sanningen påtagligt smärtsam för två år sedan, när de låg i ledningen i det anrika 24-timmarsloppet och kände vittring efter seger med blott ett enda varv kvar att köra.

Och bilen stannade på mållinjen. Nej, Kazuki Nakajima, du har inte vunnit ännu, du har ett varv kvar att köra. Se så, sätt fart nu och håll koll på klockan! Men Nakajima kom inte i väg. Bilen var död och Porsche snöt ack så snöpligt åt sig segern från Toyota. Le Mans lät inte Toyota vinna. Inte den gången.

Så att BMW valde att lansera sitt nya flaggskepp, den svulstiga 8-seriecoupén, i samband med årets upplaga av 24-timmarsloppet i Le Mans var modigt. Med sig hade man nämligen två exemplar av tävlingsbilen M8 GTE i hopp om att hämta hem segern i GTE Pro, den tuffaste klassen för bilar som ser ut som bilar, inte som rymdskepp.

Hade kuppen lyckats hade PR-värdet förstås varit oskattbart för BMW. Men Le Mans hade som vanligt synpunkter. Under de första timmarna hängde man med ganska bra, GTE Pro-klassen är jämn och länge såg det ut som om BMW hade en chans att hänga på det bästa från Aston Martin, Ford och Porsche. Men sedan städades den ena undan av en olycka och den andra skickades bakåt i fältet av ett kylarbyte. Vann klassen gjorde i stället en Porsche 911 RSR målad som en gris.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Porsche 917-20 hälsar.

BMW var nog ändå ganska nöjda. Man hade visat sig vara hyfsat snabba och framför allt bjudit fansen på nagelbitande racingaction av högsta klass. I ett öppenhjärtigt pressmeddelande skrev man kort efter målgång att ”återkomsten till Le Mans varit en känslomässig berg-och-dal-bana”.

Tro det. Särskilt som återkomsten utfördes i en helt ny coupémodell av klassiskt snitt, som klippt och skuren för kontinentala äventyr. 8-serien är en återkomst i sig, förstås, en andlig arvtagare till storvulna BMW 850i som fick det tidiga nittiotalets finansvalpar att darra av habegär.

Som konceptbil fick vi se den redan i maj i fjol, racerbilen begick sin premiär för några månader sedan och nu får vi alltså se den version som du och jag kan köpa. Eller i alla fall du, för jag har inte råd.

Formen är ett skolboksexempel på vad det är att vara en gran turismo; en långsträckt underdel kröns av en liten, liten överbyggnad med starkt lutade rutor och plats för två. Visst, det finns ett baksäte, men det lär mest vara att betrakta som dekoration. Enligt pressmaterialet sitter man så lågt i det att nackstöden kunnat rationaliseras bort, men var skallar och knän ska få plats framgår inte.

Det är ju ändå där fram man ska sitta, i nyutvecklade multifunktionsstolar. Instrumenten är digitala, växelväljaren av glas och själva panelen klädd i läder. Här finns förstås alla gängse förarhjälpmedel: filhållningsassistenter och autobromsar och allt sånt där. Låser upp gör man med telefonen och infotainmentsystemet har Microsoft Office 365 installerat – utmärkt om man känner ett prompt behov att sortera några kalkylark. Förlåt, ingår inte Excel? Nähä, då får man väl spela kalenderbokning med sina passagerare i stället.

Eller om det finns MS Röj?

Basen för nya 8-serien är BMW:s CLAR-plattform, som snart utgör stomme för alla de större modellerna i programmet. Men mycket är unikt för den nya 8-serien, som till exempel hjulupphängningarnas länkarmar och hjulspindlar. Fjädringskomponenterna, de adaptiva stötdämparnas karaktär och bussningarnas styvhet ska ha anpassats specifikt för 8-serien för att ge den en egen karaktär. Styr gör den på alla fyra hjulen och styrväxelns utväxling är variabel. BMW kallar det själva för ”aktiv integralstyrning”, bara för att vi inte ska förstå riktigt vad det handlar om.

Genom att använda exotiska material som magnesium och kolfiber i bärande strukturer och aluminium och höghållfasta stålsorter i hjulupphängningarna har man faktiskt kunnat hålla matchvikten under två ton.

Vid lanseringen kommer två modeller att erbjudas, dels en diesel på 320 hästkrafter som ingen kommer att bry sig om, dels en bensinmaskin, en V8 med dubbla turboaggregat på 530 hästkrafter. I grunden är det fråga om samma maskin som i BMW M550i, men som har fått genomgripande uppdateringar av både hårdvara och mjukvara. Sedan tidigare vet vi också att en mer bansmiskaroptimerad BMW M8 är att vänta och om du undrar hur den kommer att vara bestyckad kan du snegla på BMW M5.

Och det är förstås M8 som BMW redan byggt sin racerbil på, den M8 GTE som försökte mäta sina krafter mot elementen på Circuit de la Sarthe i Le Mans. Den här gången höll det kanske inte hela vägen, men är det någonting som Le Mans har visat är det att lyckan kan vända. För i år fick nämligen Toyota och Kazuki Nakajima sin hett efterlängtade totalseger. Trägen vinner.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com