Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

BMW M550i ny fyrhjulsdriven toppmodell

5-serien växer med turboladdad V8

Sedan nya BMW 5-serie presenterades för ett par månader sedan har det mumlats om en ny M5. Riktigt där är vi inte ännu, men vi får åtminstone en turboladdad V8 i nya BMW M550i.

När BMW lanserade den nya 5-serien i oktober var det knappt någon som kunde se skillnad på den nya och den gamla. Men under skalet har mycket hänt, inte minst genom att den nya CLAR-plattformen, som både 5- och 7-serierna bygger på, har tagit till sig stora mängder lättviktsteknik.

Det enda vi egentligen saknade vid introduktionen var en riktig rökarmodell, en AMG-utmanare som kunde bära vidare arvet från BMW Motorsport GmbH. En M5, alltså. För ända sedan den första BMW M5 presenterades i februari 1984 har bilbyggarna i Bayern lagt ribban för hur fort en fyrdörrars superbil kan köras.

Nu presenterar BMW en nästan-M5. BMW M550i ska vara både snabbare och ha rökigare röst än sina enklare syskon. Därmed gör man ungefär som Mercedes-Benz gjorde med nya E-klassen, som först kom i en mildare värstingversion, kallad E 43 AMG, innan de alldeles nyligen presenterade den mer renodlat sinnessjuka E 63 S AMG. Eller för den delen, som BMW själva gjorde med BMW M535i för massor av år sedan.

BMW antyder till och med själva att M550i inte kommer att stå i vägen för en kommande M5: ”Åt minstone för närvarande kommer den nya BMW M550i att toppa modellprogrammet”, skriver man i pressmaterialet.

Så i väntan på M5 bjuder BMW på en V8-motor på 4,4 liter och dubbla twin scroll-aggregat – gissningsvis besläktad med förra generationens M5, åttaväxlad automatlåda och fyrhjulsdrift. Till sportigheterna hör att fjädringen, med adaptiva stötdämpare, har sänkts en centimeter och, att den elektromekaniska styrningen kalibrerats för att ge mer tuggmotstånd och att fyrhjulsdriften kalibrerats för att i de flesta fall skicka den största delen av motorkraften till bakaxeln.

I övrigt handlar nyheterna mest om kosmetika. Bromsarna är större än på småsyskonen och bromsoken har målats blåa för att stå ut från mängden, avgassystemet andas lite friare för att ge bättre bastoner och detaljer som annars är kromade har lackats gråa. Diskretion är en hederssak.

Officiell premiär kommer att begås vid bilsalongen i Detroit i januari. Då lär vi också bli varse mer information kring prissättning och leveransstart på våra breddgrader.

Foto: BMW Group

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com