Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW M550d har fyra turboaggregat

Dieselmotorn mosar ur sig 400 hästkrafter.

Med en hel skog av turboaggregat lyckas BMW pressa sin trelitersdiesel till storverk. Möt BMW M550d.

Fortfarande väntar vi på att BMW ska presentera sin nya, fyrhjulsdrivna M5. Under tiden har BMW spottat ur sig ännu en variant på M550-temat, den här gången med dieselmotor.

Och BMW M550d tar dieseltekniken till en ny nivå. Där föregångaren hade trippelturbo och 381 hästkrafter har den nya fått ännu ett aggregat och fyrahundra hästar jämnt. Därmed är den också, enligt BMW, världens starkaste sexcylindriga personbilsdiesel.

Motorn, en treliters rak sexa kallad B57 på BMW-språk, har vi faktiskt sett tidigare i BMW 750d, där motorn men inte bilen fick M-emblem. Turboaggregaten, om vi har förstått saken rätt, är arrangerade så att två par turboaggregat i sekvens matas av tre cylindrar var.

BMW Group

Bilden är lite svår att tyda …

I BMW M550d har den förstås lite mindre bil att släpa på, så prestandasiffrorna har putsats och 0–100 km/h ska klaras av på 4,4 sekunder. Lådan är en åttaväxlad automat och fyrhjulsdrift är standard. Och så får man själv välja om man vill ha sin M550d med sedan- eller kombikaross.

Kanske är det anledning nog för att strunta i den kommande M5 och gå på en M550 i stället, oavsett om man väljer bensin- eller dieseldrift.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com