Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Alpina B5 Bi-Turbo är en bomb

Nya BMW M5 kommer att få en tuff match

Vi tyckte nog att BMW M550i var ganska het. Men när Alpina sätter tänderna i BMW 5-serie får de BMW:s egna modeller att kallna rejält.

BMW-förädlarna Alpina är på frammarsch. Så sent som häromdagen rapporterade vi om Alpinas 3-serietolkningar som hotar självaste BMW M3. Nu har de också visat upp sin egen variant av BMW 5-serie och den är vassare än vad vi trodde.

Alpina B5 Bi-Turbo tar sin utgångspunkt i BMW M550i, den nästan-M5 som BMW visade upp strax före jul. Sedan gör de om allting från början, i princip. Motorn får nya kolvar, turboaggregat, laddluftkylare, insugsplenum, kylsystem och styrning, tillsammans med ett avgassystem som ska andas lite mer fritt än förr. Den åttaväxlade automatlådan får ny programvara som garanterar ett rappare växlingsbeteende.

Sedan tar de sig an fjädringen och ger bilen nya fjädrar, nu dämparkaraktär och till och med nya bärarmar som ger större negativ cambervinkel. Smidda 20-tumsfälgar och ALP-märkta däck från Pirelli, utvecklade specifikt för Alpina, kompletterar chassiförändringarna. Så gör även bromsarna med enorma skivor och fyrkolvsok fram.

alpina burkard bovensiepen GmbH + co. kG

Så brukar det ju annars inte se ut på en BMW.

Resultatet är prestandasiffror som man knappt kan tro på och gissningsvis kommer den kommande BMW M5 att få det svårt att bräcka Alpina när den lanseras.

Självklart har Alpina också givit B5 Bi-Turbo ett försiktigt nyp i kinderna. Spoilers fram och bak ska förbättra luftflödet och de blå respektive gröna metallickulörerna är unika för Alpina. Från insidan kan du inte heller missa vad det är du sitter i. Alpina har egna inläggsmaterial i panelerna och den handsydda läderratten är unik.

Leveranserna av Alpina B5 Bi-Turbo kommer igång i september och för det höga nöjet lär man få komma att betala någonstans i närheten av 1,2 miljoner kronor. Aj.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com