Redaktionen tipsar

Alpina XD3 har fyra turboaggregat

Slår BMW X3 M40i på fingrarna.

När tyskarna från Buchloe sätter tänderna i BMW brukar de göra det grundligt. Deras tolkning av BMW X3 har en galen dieselmotor.

När BMW växlade över till en ny X3-generation i somras var det inte bara karossen som var ny. Nej, BMW lanserade också för första gången suven X3 i en slags M-version, kallad BMW X3 M40i. Beställde man en sådan fick man en treliters sexa som kramade ur sig 360 bensineldade hästkrafter.

Bah, hördes det från bayerska Buchloe. Där bor Alpina, som har gett BMW-modeller nytt liv sedan 1960-talet och så sent som i fjol skrällde man till med 3-serietolkningar som slog självaste BMW M3 på fingrarna. Nu har de sammanställt ett svar på den där X3 M40i också och det heter Alpina XD3.

Och i stället för att krama vansinniga effekter ur en bensinmotor har de valt att attackera en stackars diesel. Under huven på Alpina XD3 finns nämligen en treliters rak dieselsexa med inte mindre än fyra turboaggregat – gissningsvis samma B57-motor som finns i BMW 550d, även om Alpina inte röjer dess ursprung.

BMW AG

Man får väl lyfta på huven och se efter.

I Alpinas tappning lämnar motorn 388 hästkrafter och det räcker till att skicka suven till 100 kilometer per timme på 4,6 sekunder. Japp, det är ett par tiondelar snabbare än vad BMW själva klarar. Alpina har också programmerat om mjukvaran som styr den åttaväxlade automatlådan och XD3 levereras också med aktiv bakdifferential och adaptiva stötdämpare.

Alpina öppnar sina orderböcker senare i vår och de första leveranserna beräknas äga rum i början av 2019. Pris? Det vet vi inte, men den lär bli väsentligt dyrare än de 624.000 kronor som BMW begär för sin X3 M40i.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com