Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW X3 blir större, lättare och snyggare

Riktar udden mot nya Volvo XC60

När BMW X3 ömsar skal växer den i storlek. Volvo XC60 har all rätt att känna sig hotad.

Den andra generationen av BMW:s mellanklass-suv X3 fyller faktiskt sju år i år och den börjar bli mer än lovligt rynkig vid det här laget. Nu kommer äntligen den efterlängtade avlösningen och BMW X3 generation tre lovar gott.

Utseendemässigt drabbas vi inte av några revolutioner. Grundformen och proportionerna är ungefär de samma, även om den nya BMW X3 har en lite mer tillbakalutad hållning och ett större leende i grillen – inte alldeles olik sin direkta konkurrent Volvo XC60 faktiskt. Större har den blivit också, på alla ledder.

Men den har inte blivit tyngre. Tvärt om, i och med att BMW använt en större mängd lättviktsmaterial har vikten kunnat sänkas med drygt 50 kilo. Under skalet baseras den nya X3 på samma CLAR-arkitektur som BMW:s 5- och 7-serier och det betyder längsmonterade motorer och bak- eller fyrhjulsdrift.

Men kanske är den allra största skillnaden på insidan. Instrumentpanelen känns väsentligt fräschare än förr och påminner inte så lite om den i nya femserien. Baksätet ska också vara betydligt rymligare och sittställningen bättre, i alla fall om man får tro BMW.

Självklart har man också smetat på med all tänkbar elektronik i nya X3. Här finns utöver allt det vanliga man kan förvänta sig av en modern bil en stor pekskärm med geststyrning och tillbehörslistan innehåller saker som head up-display, LCD-instrumentering, trezons klimatanläggning och mysbelysning runt om i kabinen.

Motorerna är turboladdade. Välj mellan tvålitersfyror eller treliterssexor, bensin- eller dieseldrivna, och till de minsta motorerna kan man också få en sexväxlad manuell låda. Annars är det åttaväxlade automatlådor som gäller.

För första gången lanseras också X3 i en M-version. Det handlar om BMW X3 M40i som plockar 360 hästkrafter ur treliterssexan och kompletterar med styrning, bromsar och avgassystem som ska matcha motorns attityd.

Snart kommer vi också få se fler X-modeller från BMW. Vi har tidigare fått se BMW X2 i konceptform och det har också utlovats en storsuv under beteckningen X7 under nästa år. Hur den kommer att se ut kan vi bara gissa, så det gör vi.

Bytbils illustratör

Nej, men nu blev det väl ändå lite fel?
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com