Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW X2 begår officiell premiär

Liten suv med neddragen keps

Snart har BMW en X-modell i varje storleksklass. BMW X2 ska locka yngre storstadsbor.

Allting går i cirklar. För närmare femtio år sedan spottade BMW ur sig coupéer lackade i guldmetallic med en liten logo på bakrutestolpen. Det gör de uppenbarligen nu också, med den skillnaden att själva coupébegreppet har en betydligt vidare betydelse nu än då.

För det är så BMW vill betrakta sin nykomling, åtminstone till hälften. BMW X2 är enligt dem en ”perfekt kombination mellan coupémodellens sportiga dynamik och BMW X-modellernas robusta formspråk”. Det må vara hur som helst med den saken, men det är kul att man tittat i arkivet och plockat upp ett par gamla märkesjuveler igen.

Men om du tillhör målgruppen kommer du ändå inte ihåg de gamla sjuttiotalscoupéerna, för X2 söker sina kunder hos unga i storstadsområden med aktiv livsstil och ständig uppkoppling. Just det, de som vi till vardags kallar för hipsters. Vad är det då BMW X2 har att erbjuda den ironiska generationen?

Piprensare?

Nej, den har inte en meme-generator bakom pekskärmen. BMW är inte lika ironiskt lagda som sin målgrupp och X2 sticker bara ut alldeles lagom mycket. Fronten är högrest, med uppspärrade näsborrar och Jay Leno-haka, längs sidorna finns den obligatoriska terrängplasten och baktill kan man få en takspoiler. Beroende på utrustningspaket skiljer sig stötfångarformen åt.

Och det finns tre paket att välja mellan: standard, M Sport samt M Sport X. Varianterna med Sport i namnet har finare klädsel och styvare fjädring och X-modellen har dessutom fått terrängplasten lackad i kontrasterande grått.

Tekniskt sett är X2 lik X1 och det betyder en i grunden framhjulsdriven plattform, med fyrhjulsdrift i vissa versioner. Vid lanseringen kan man välja mellan en tvåliters bensinmaskin på 192 hästkrafter, sjuväxlad dubbelkopplingslåda och framhjulsdrift, eller två olika dieselspisar, var och en på två liter, men med olika effektuttag. Båda har åttaväxlade automatlådor och fyrhjulsdrift.

Vad som får X2 att sticka ut är den långa listan på extrautrustning. Om du vill och har råd kan du få din X2 med kökörningsassistent, fickparkeringsassistent och head up-display i fullfärg, någonting som inte tillhör vanligheterna i klassen.

Men vi undrar varför man inte kan få espressobryggare, skäggvaxare och handkontroll från Nintendo som ersättning för ratt och pedaler. Nåja, kanske är det ironiskt nog att nya BMW X2 går att beställa med röd läderinredning. BMW känner nog sin målgrupp trots allt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com