Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW Concept 8 Series officiell

Sägs vara försmak på kommande produktionsmodell.

Nästan tjugo år har gått sedan BMW byggde en 8-serie. Men nästa år kommer den tillbaka och här är en förhandsglimt.

Sedan ett antal år har BMW Group stått som värd för det något uppnästa evenemanget Concorso d’Eleganza Villa d’Este vid Comosjön i norra Italien. Där flockas folk som inte köpt sina kostymer på Dressman och visar upp sig och sina samlarbilar under trädens nyutsprungna lövverk.

BMW är dock inte särskilt knussliga med vem du bjuder in och det går alldeles utmärkt att komma med sin Bugatti typ 57, Ferrari 166 MM eller varför inte Alfa Romeo 8C? Ja, kanske inte den där 2000-talscoupén som byggde på Maseratiteknik, utan trettiotalsracern som i dag betingar mångmiljonbelopp.

För BMW:s del är det förstås ett utmärkt tillfälle att visa upp sina egna modeller i en varumärkesstärkande miljö och i år tar man tillfället i akt att visa upp sin kommande toppmodell. BMW 8-serien är en utsträckt lyxcoupé i samma anda som sin förlaga från nittiotalet.

BMW Group

Sågs aldrig utan fast monterad mobiltelefon.

Dåtidens V12-försedda ultraglidare var förstås kulmen på åttiotalets fastighetsyra och när 8-serien slutligen begick sin premiär hade baksmällan redan drabbat marknaden. Så någon särskild framgångssaga blev 8-serien aldrig och när vi gick in i det nya millenniet var modellserien död.

Det närmaste man kan kalla en efterföljare var väl 2003 års BMW 6-serie, designad av Chris Bangle och försedd med en bakdel som delade åsikterna i två läger.

BMW Group

Så därför visar vi den framifrån i stället.

Inte för att det spelade någon större roll för försäljningen, 6-serien blev långt mer populär och genomgick ett generationsskifte 2010. Sedan gick tvådörrarscoupén oannonserat ur tiden tidigare i år, ungefär samtidigt som både BMW och Mercedes-Benz indikerade att coupémodeller inte hade någon framtid.

Så att BMW nu väljer att visa en helt ny coupé kan tyckas förvånande. BMW Concept 8 Series sägs utgöra en försmak av en helt ny 8-serie som presenteras i produktionsfärdig form under nästa år. Någon teknisk information får vi inte ännu, men nog ger försmaken mersmak. För visst ser den ut som om BMW i8 haft någonting ihop med Aston Martin, med sin slanka takprofil och markerade höfter?

Konceptet ser hyfsat produktionsfärdigt ut också, även om vi nog får se både dörrhandtag och riktiga backspeglar när bilen går i produktion. Även interiört verkar formerna vara färdiga, men krav på krockkuddar lär byta ut den där ratten mot någonting mer smällvänligt.

Och hipster lär bytas mot gråhårig gubbe.

Vad som i alla fall är tydligt är att BMW i och med den nya 8-serien försöker distansera sig från Bangles bulliga 6-serie och i stället knyta an till den yra era som forna tiders 8-serie representerade.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com