Redaktionen tipsar

BMW X4 ömsar skinn

Blir både större och lättare.

Med ny teknik har BMW kunnat blåsa upp storleken och sänka vikten när X4 kommer i nytt utförande.

När BMW släppte nya X3 i somras var den ett rejält lyft mot den ålderstigna föregångaren. Här fanns inte bara större utrymmen och mer modern elektronik, utan även stommen var snäppet fiffigare: nya X3 baseras på BMW:s CLAR-plattform, en arkitektur som innefattar en rad intressanta konstruktionsmaterial som bland annat medger lägre vagnsvikt.

Nu kommer också versionen med lutande taklinje – vi pratar om BMW X4 – i samma, uppdaterade utförande. Jämfört med den förra generationen X4, som har funnits i snart fyra år, har nykomlingen blivit både större och lättare.

BMW AG

Men den ser likadan ut.

BMW säger att man har skalat 50 kilo av modellen samtidigt som rymden har blivit större för både de åkande och dess pinaler. Interiörmaterialen ska ha en mer exklusiv framtoning än tidigare och en rad förarstödfunktioner finns tillgängliga, bland annat autobroms med fotgängarskydd och filhållningsassistent med sidokollisionsskydd.

Till motoralternativen hör fyra tvålitersfyror: två bensinmaskiner och två dieslar, på mellan 184 och 252 hästkrafter. Men det finns också två treliterssexor att tillgå: en bensinmotor på 360 hästkrafter i BMW X4 M40i och en dieselspis på 326 hästkrafter i X4 M40d. Samtliga varianter är fyrhjulsdrivna med åttaväxlade automatlådor.

Den svenska prislistan börjar på 453.000 kronor BMW X4 20i xDrive och rundas av med X4 M40d på 665.000 kronor. Nya BMW X4 begår sin officiella premiär på Genèvesalongen i början av mars.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Ansvarig utgivare: Jan Prokopec
Till Bytbil.com