Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW 6-serie Gran Turismo har plats för allt

Ersätter BMW 5-serie GT

Den senaste från BMW lär har bra baksätesutrymme. Men riktigt ännu går den inte att köpa.

Hösten 2009 började BMW sälja en modell som hette 5-serie GT, eller Gran Turismo. Den var så klart inte en gran turismo, alltså en slank tvådörrarsbil avsedd för transkontinentala resor, utan en svullen halvkombi med ett baksäte för elefanter.

Och den var fantastisk. Faktiskt lanserades den som den första modellen under det förra femserieparaplyet och lånade det mesta av teknik från 7-serien. Utrymmena var enorma och komforten svulstigt överväldigande.

Münchens marknadsförare såg den som ett lockbete till ett kombivägrande Tyskland, så att de skulle kunna få njuta av skåparslets fördelar utan att behöva se ut som transportbilsförare. Mer praktiskt lagda nordbor brydde sig förstås inte utan köpte 5-seriekombi i stället.

BMW Group

Kombi heter förstås Touring på BMW-språk.

Kanske kan det ändras med nya BMW 6-serie Gran Turismo. Konceptet är precis det samma, en enorm halvkombi med slösande utrymmen, men tekniken är en generation nyare och utstrålningen kanske en smula mer exklusiv.

Att fem har blivit sex är förstås bara en positioneringsgrej, i själ och hjärta är alla stora bilar från BMW numera baserade på samma CLAR-plattform och skiljer egentligen bara mått- och prismässigt mot varandra. Nåja, lite slankare har den i alla fall blivit: längre, lägre och lättare än föregångaren. Och det behövdes nog. Snyggare, kanske man skulle kunna drista sig till att säga också.

Men riktigt än kan vi inte springa och lägga en order på nya Gran Turismo. Premiären sker på bilsalongen i Frankfurt i höst och till Sverige lär bilen komma i november. Priser? Nej, inte det heller.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com