Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar I-Pace tänker nytt

Fiffiga lösningar ger stabil elbilsgrund

Äntligen har Jaguar I-Pace visats upp i produktionsutförande. Den är förvillande lik konceptbilen från 2016.

Det var i november 2016 som Jaguar visade sin konceptbil I-Pace och då såg den ut så där som konceptbilar brukar göra, med diskret infällda dörrhandtag och hjul stora som satellitantenner. Det är nämligen vad formgivare drömmer om och när de får fria händer är resultatet alltid det samma.

Sedan ska formen gå från koncept till produkt och det betyder att ingenjörer och ekonomer ska försöka anpassa formgivarnas drömmar till en krass verklighet dominerad av praktiska aspekter och myndigheternas krav. När de är klara kanske grundformen går att känna igen, men de handsydda läderskorna är ersatta av gummistövlar.

Men nu har Jaguar visat upp I-Pace i färdigt produktionsutförande och inte tusan har den några klumpiga stövlar. Faktiskt är den förvånansvärt lik konceptbilen, även om den har blivit en smula stabbigare. Den har till och med snyggt infällda dörrhandtag och sådana där enorma fälgar.

Jaguar Land Rover

Vad kostar en uppsättning 22-tumsdäck?

Det handlar alltså om en mellanstor suv, renodlat eldriven och några förbränningsmotorer är inte ens påtänkta. Jaguar I-Pace är nämligen utvecklad att enkom drivas på el och har möblerats därefter. Motorerna, en fram och en bak, tar inte upp mycket plats och batteripaketet har placerats i golvet. Därmed har man kunnat skjuta fram vindrutan och öka volymen i kabinen, så pass att I-Pace ska vara rymligare än den större syster-suven F-Pace med konventionell förbränningsmotor.

Det betyder också att tyngdpunkten är 13 centimeter lägre i I-Pace jämfört med F-Pace. Det kanske inte låter som någonting att jubla över, men i konstruktionssammanhang gör det en enorm skillnad. Bilen blir sisådär en fjärdedel mindre vinglig, någonting man kan använda till både bättre kurvegenskaper och högre fjädringskomfort.

Man har dessutom gjort batteripaketet till en strukturellt bärande del av stommen och Jaguar hävdar att I-Pace är deras mest vridstyva bil någonsin. Genom att varje axel har varsin elmotor är bilen också fyrhjulsdriven och tillsammans producerar motorerna 400 hästkrafter. Det räcker för att sparka iväg I-Pace till 100 kilometer per timme på 4,8 sekunder. Batteriet rymmer 90 kilowattimmar kräm och det ska räcka till 48 eller 54 mils körning beroende på vilken testcykel man väljer att lita på.

Jaguar Land Rover

Jag önskar mig också en cykel.

Litar du inte på någon av dem har bilen koll på hur du brukar köra och kan med hjälp av navigatorn räkna ut om du kommer att komma fram till målet. Om du behöver tanka på vägen kan du fylla 80 procent av batterierna på 40 minuter, förutsatt att du har snabbladdare och en säkring som pallar för luftvärnseld.

Jaguar garanterar att batteriet ska hålla minst 70 procent av kapaciteten efter åtta år eller 160.000 kilometer, beroende på vilket som inträffar först. Prislistan startar på 819.900 kronor och orderböckerna har redan öppnats.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com