Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar F-Pace årets kvinnobil

Suv tar totalseger, Volvo S90 tar lyxbilspriset

Women’s World Car of the Year har utsett suven Jaguar F-Pace till årets kvinnobil I världen. Volvo S90 tar hem lyxbilskategorin.

Årets bil för kvinnor har utsetts. En jury bestående av 17 domare från 14 länder, uteslutande kvinnor, hade en lista på 294 bilar att ta ställning till. I en första omgång kokades listan ner till 32 kandidater i sex kategorier där juryn sedan fick rösta på sina favoriter.

Till slut var det Jaguar F-Pace som hamnade allra högst upp. Riktigt varför just Jaguar F-Pace knep titeln får vi inte veta, ingen motivering har getts till beslutet. Men för all del, Jaguar F-Pace är säkert en alldeles utmärkt bil för jobbpendling, dagishämtning och storhandling.

Kanske kan det tyckas förvånande att en omröstning bland kvinnor väljer en vinnare med så bred haka och hår på bröstet. Vi tar det som ett tecken i tiden – bilvärldens kvinnoroll handlar inte längre om att välja bil som matchar handväskan (någonting som Seat kanske borde tagit faste på), utan om verkliga vardagsvärden.

Oavsett kön finns sannolikt ett transportbehov som behöver tillfredsställas – och vi vet ju att kvinnor är mer pålästa än män när de väl kliver in i bilhallen. Och Françoise Sagan hade nog rätt, när hon hellre grät i en Jaguar än på en buss.

E-Type är bästa näsduken.

E-Type är bästa näsduken.

Doften av Old Spice kanske lättar något av att Honda Civic kammade hem familjebilskategorin, Toyota Prius segrade i den gröna kategorin och Honda Jazz är bästa budgetvalet. För kvinnor, alltså.

Att Volvo S90 vann lyxbilstiteln, det kanske inte förvånar, men att bästa prestandabil blev Ford Mustang, det luktar väl ändå av Tabac. Eller vad använde Steve McQueen för aftershave?

Foto: Jaguar
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com