Redaktionen tipsar

Mercedes-AMG GT får fyra dörrar

Erbjuds med både 6- och 8-cylindriga motorer.

I fjol fick vi se en konceptbil från AMG med fyra dörrar. Nu kommer den äntligen i produktionsutförande.

När Mercedes-Benz presenterade den tredje generationen av fyrdörrarscoupén CLS för ett par månader sedan hade den starkaste varianten ingen V8, utan blott en rak sexa. Nu förstår vi varför: fyradörrarsutförandet av Mercedes-AMG:s egna GT kommer ta hand om de Mercedes-kunder som vill ha en bil med fyra dörrar och extrem effekt.

De båda bilarna, CLS och fyradörrars GT alltså, är mekaniskt närbesläktade och bygger båda på samma MRA-plattform (till skillnad från tvådörrars AMG GT). Men GT har längre motorhuv och en halvkombilucka där bak. AMG GT är längre, lägre och bredare än CLS.


Läs mer: Mercedes-Benz CLS byter skepnad


Till skillnad från den konceptbil som Mercedes-AMG visade upp i Genève förra året, GT Concept, har produktionsmodellen förstås fått både backspeglar och dörrhandtag – små, praktiska detaljer som konceptbilar alltid saknar.

Mercedes-AMG erbjuds i tre fyrhjulsdrivna smaker: en med samma raka lätthybridsexa som i CLS 53 och två med AMG:s fyra liter stora V8. Effektuttagen spänner mellan 435 och 639 hästkrafter. Nioväxlade automatlådor – i V8-versionerna med våtkoppling i stället för momentomvandlare – står för kraftöverföringen och för att effekten ska hitta ner i asfalten finns en differentialbroms i bakaxeln. Det ska räcka för att skicka Mercedes-AMG GT63 S upp till hundra på blott 3,2 sekunder, trots att bilen har en tjänstevikt på över 2,1 ton.

Ungefär som en mindre bergskedja.

Beroende på vilken modell man har och hur man har kryssat för tillvalslistan kan Mercedes-AMG erbjuda luftfjädring, fyrhjulsstyrning, aktiv aerodynamik och en rad olika körlägen där GT63 S också får en knapp för drifting. Vill man kan man också beställa två fåtöljer som ersättning för baksätet.

Någon gång i slutet av sommaren kommer de första bilarna att nå marknaden och vid det laget har vi förhoppningsvis en aning om vad de kommer att kosta. För det vet vi ingenting om i dag.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com