Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ferrari FXX-K Evo trycker hårt

Men du får inte köra den när du vill.

Evo-versionen av FXX-K suger sig fast i asfalten. Men du som kund får inte köra den hur som helst.

Lottovinsten räcker inte långt om du vill ha en Ferrari FXX-K, alltså en Ferrari LaFerrari utan registreringsplåt. Nej, för du behöver inte bara pengar. Du behöver också vara en av Ferraris favoritkunder och antagligen ha en hel hög Ferraribilar i garaget.

När du väl har kvalificerat dig och vunnit Maranellos gunst får du ändå inte göra vad du vill med din FXX-K. Nej, de drygt 20 miljoner kronor som du har spenderat ger dig bara tillgång till din bil när Ferrari tycker att det är lämpligt. Och det är det bara vid ett visst antal bankörningstillfällen som fabriken arrangerar.

För dig är det bara att lyda.

Tydligen är det ändå lockande, för Ferrari har sålt 40 bilar sedan tillverkningen startade för två år sedan och nu lanserar man en uppdaterad Evo-variant. Serien kommer – helt väntat – att vara begränsad, även om du som FXX-ägare också kan få din bil uppgraderad till den senaste specifikationen.

De flesta förändringarna är aerodynamiska och det ser du på de små vingelementen i fronten och bakvingen som numera täcker hela bilens bredd. Det ska få Ferrari FXX-Evo att sugas ännu hårdare mot asfalten – redan i 200 kilometer per timme motsvarar marktrycket 640 kilo. Styvare fjädrar och tuffare stötdämpare ska ta hand om de ökade lasterna.

Annars är det ungefär som vanligt. Drivlinan vräker ur sig 1.050 hästkrafter som du bara får använda när Ferrari tycker att du ska göra det. Men det är klart, ägandet av FXX-Evo ger dig rätten att småfnissa åt uppkomlingar när de slänger fram LaFerrari-nyckeln på bardisken. Och det är ju lätt värt alla miljoner.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com