Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Video: Se och HÖR en Ferrari FXX på strippen

Galet ljud när 800 hästars Ferrarin drar iväg

Under eventet VMAX Stealth i Storbritannien körs sport- och supersportbilar så fort de kan ner för flygrakan. Här har vi en grym film att se och höra om och om igen, när en ”maskerad” Ferrari FXX ger allt.

I mitten på 00-talet byggdes 31 stycken Ferrari FXX, som var en brutal uppföljare till legendariska Enzo-modellen. För de som inte tyckte att Enzon var nog, kunde ett 30-tal speciellt utvalda, bland annat Michael Schumacher, köpa sig en FXX. Men de fick aldrig köra den till affären för att köpa mjölk.

Bilen byggdes för bankörning och var endast tillåten att köras på av Ferrari själva godkända racingbanor. Syftet med bilen var att samla in data till Ferrari från bilarna hos de utvalda, och förhoppningsvis duktiga, förarna. Allt eftersom åren gått har Ferrari släppt på de kraven och här på VMAX Stealth dök det upp en gat-reggad version, antagligen den första i världen.

Skillnaden mellan Enzo och FXX kan beskrivas med:
– Cylindervolymen ökades från 5 988 till 6 262 cm³
– Effekten gick från 660 till 800 hästkrafter
– Växlingstiden kortades ner från 150 till 100 millisekunder
– Omfattande aerodynamiska förändringar: downforce ökades med 40% jämfört med Enzon
– FXX hade en avancerad informationslagringsenhet som lagrar och sänder uppgifter om bilens agerande på banan

Maskeringen på det här exemplaret var nog mer för att skydda från onödigt slitage (sten, grus, flugor mm) på lack och kaross när den for fram över 300 kilometer i timman på flygfältet.

Men nog med snacket, kör igång filmen och lyssan på när Ferrarin bara ger på mer och mer och mer och mer och mer och …. ännu mer.

Foto: SupercarChannel92 Youtube
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com