Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota Century är som en japansk Bentley Bentayga

Toyota har byggt lyxlimousinen Century för den japanska marknaden sedan 1960-talet. Nu toppar dem det hela med en ultralyxig och stor SUV-version av Century.

TEXT Morten Bek
FOTO PR

Att sätta Bentley och Toyota i samma mening är som att sätta remoulad på anklever. Det är något som inte stämmer. I Japan finns det dock en Toyota som har konkurrerat mer eller mindre direkt med Bentleys limousiner sedan 1967: Toyota Century. En ultralyxig men också ultrakonservativ Sedan som 1997 kom med något så sällsynt som en V12-motor.

Century lever fortfarande i Japan och på några utvalda marknader långt från Sverige, men är idag utrustad med ett hybridsystem med en V8-motor som kraftkälla. Det är en salong för de rikaste och de kungliga.

Men samtidigt som Century är en symbol för konservatism och tradition, anser Toyota också att namnet och modellen bör gå vidare. Därför lanseras nu en stor lyx-SUV vid sidan av Sedanen, och det är en stor bil som inte kommer att se malplacerad ut bredvid en Bentley Bentayga eller Rolls-Royce Cullinan.

Toyota beskriver förarmiljön med några få ord: Den är utrustad med funktioner och utrustning som stödjer yrkesförare och gör den enkel att använda. Och Toyota föreslår att det faktiskt är en plats för ägaren att placera sig själv när föraren behöver ta en välbehövlig ledig dag.

Ett lyxfordon med chaufför

Century som Sedan har alltid varit avsedd för människor som inte vill köra, utan vill bli körda. Det finns en förare bakom ratten och det viktigaste är komforten i baksätet. Century SUV, även känd som Century, är ännu mer utformad för att ge absolut komfort i baksätet.

Century som SUV har två separata baksäten jämfört med ett säte för tre i Sedanen, och den 521 cm långa och 181 cm höga SUV:en finns även i en version med skjutbara bakdörrar för enklare åtkomst. De två separata baksätena är fullt justerbara, så att du kan luta dig tillbaka och ta en tupplur – eller få lite arbete gjort. Det finns ett litet kylskåp för drycker mellan de två sätena.

Tillgänglig för fler människor i världen

Där den nya SUV:en från Toyota skiljer sig från en bil som Cullinan är när det gäller drivlinan. Det finns ingen V12 för Toyota att använda i sin stora lyxbil, så istället är SUV:en en plug-in hybrid med en 3,5-liters motor och fyrhjulsdrift. Prestanda? Toyota nämner det inte, men vi gissar att det är på den höga sidan av 400 hästkrafter.

Fyrhjulsstyrning och aktiv fjädring ska göra Century till en bekväm och smidig SUV. Föraren kan aktivera en inställning, Rear Comfort, som bland annat påverkar de oönskade rörelser som uppstår när en bil bromsas in. Allt för passagerarna i baksätet ska ha det så bra som möjligt.

Pressmeddelandet är lite kryptiskt när det gäller var den stora SUV:en kommer att säljas. Toyota skriver att den nya Century kommer att vara tillgänglig för anpassning på global nivå, vilket gör Century tillgänglig för fler människor. Det är knappast europeiska kunder som Toyota talar om, men man ska aldrig säga aldrig.

I Japan räknar Toyota med att den stora lyx-SUV:n kommer att säljas i cirka 30 exemplar per månad. Priset i yen är 25.000.000, vilket motsvarar cirka 137.000 pund. Det är, för att hålla sig till de brittiska konkurrenterna, samma pris som Bentley tar för den billigaste Bentayga.

 

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com