Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW Vision iNext Concept saknar knappar

Sensorer ska följa dina fingerrörelser.

Som en försmak på en kommande elbil visar BMW upp konceptbilen Vision iNext. Den saknar knappar och i stället projiceras pekskärmar på lediga ytor.

Bilindustrin kliar sig i huvudet. Ingen vet vad man ska syssla med i morgon, när förbränningsmotorn är kastad på soptippen och bilarna kör sig själva. Särskilt alarmerande är spådomarna om att vi i framtiden inte ens kommer att äga några bilar, utan bara knappar fram en bil när den behövs, med hjälp av en app i mobilen. Vem ska välja Ford före Volkswagen när varumärkena spelat ut sin roll?

För att undvika en värld där bilen som individuellt ställningstagande ersatts av ansiktslösa flottor av självkörande transportlådor gör biltillverkarna allt för att slå varandra på fingrarna med fantasifulla konceptbilar, drömmar om hur våra barn kommer att välja sina transportlådor med omsorg eftersom de packats med lösningar som konkurrenterna ännu inte kommit på.

Därför fick vi nyligen se en Volvo med både säng och säkerhetstäcke och en Mercedes-Benz som i moduler lastar antingen pallar eller passagerare. Och nu kommer BMW:s inlägg i debatten; Vision iNext Concept är bayrarnas idé om hur vi ska åka bil på 2020-talet.

Det vet vi ju redan.

BMW Vision iNext Concept är en eldriven suv i typiskt konceptutförande, i samma stil som fjolårets i Vision Dynamics-koncept, och förstås med kameror i stället för backspeglar och touchkänsliga ytor i stället för dörrhandtag.

Interiören ser inte heller ut som vi är vana vid i BMW. Ljusa material dominerar kabinen och här finns få knappt några knappar. I stället kan information projiceras på kabinens trä- och textilytor och sensorer följer dina fingerrörelser. Japp, varenda yta i bilen kan bli en pekskärm.

Vad som gör den lite udda bland självkörande drömmar är att den inte har gjort sig av med ratten. BMW tänker sig att man ska välja mellan två körlägen beroende på om man vill köra själv eller överlåta arbetet åt elektroniken – lite som Jaguars fjolårsfundering Future Type.

Så i det så kallade ”boost”-läget positioneras ratt och skärmar runt föraren, men när man tröttnat på att ratta själv lägger man i ”ease”-läget. Ratten dras tillbaka och skärmen visar någonting annat än fordonsinformation. Förmodligen något Facebookflöde.

BMW Vision iNext Concept sägs ge en föraning om en kommande elbil som BMW kommer att lansera 2021, en lansering i led med BMW:s planer att sjösätta tolv renodlade elbilar innan år 2025. För om de ansiktslösa flottorna av självkörande transportlådor fortfarande är en avlägsen vision är elektrifieringen av fordonsparken en betydligt mer påtaglig verklighet.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com